Az OTP profitja 41,8 milliárd forint lett

Vágólapra másolva!
Az OTP Bankcsoport 2009 első negyedévében 41,81 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el kedden este közzétett gyorsjelentése szerint, ami 24 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakától.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a stratégiai nyitott pozíció eredményhatásától, továbbá a csoportszintű osztalékoktól tisztított eredmény 43,34 milliárd forint, 23 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az első negyedév a jelentés szerint mérleg- és eredményszempontból is a menedzsment előzetes elképzeléseinek megfelelően alakult, kedvezőbb az időarányos tervnél, és a piaci várakozásoknál lényegesen jobb.

150 milliárdos nyereséget terveznek

Az OTP Bank 2009-re 150 milliárd forintos csoportszintű adózott nyereséget irányzott elő.

A jelentés egyebek mellett kiemeli a javuló kamatmarzsot, a kedvező kiadás/bevétel mutatót, a romló portfolióminőséget, a jelentősen növekvő kockázati költségeket és a kedvező fedezettséget.

Módszertani változások

A jelentés felhívja a figyelmet két módszertani változtatásra. Az egyik, hogy a késedelmes hitelek esetében ezután a 90 napon túl késedelmes állományt hasonlítják a bruttó hitelállományhoz, és a fedezettségi mutató számításakor arra vetítik a teljes céltartalék állományt.

A másik, hogy a stratégiai nyitott devizapozíciót fedezeti ügyletté nyilvánították, és 310 millió euró rövid pozíció árfolyamhatását ezentúl a saját tőkével szemben számolják el.

A mintegy 350 millió euró nagyságú teljes stratégiai nyitott pozíción adózás előtt keletkezett 16,2 milliárd forintos árfolyamveszteségből így 13,8 milliárd forint a tőkével szemben került elszámolásra, és csak 2,4 milliárd forint terhelte az eredményt.