Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon kormányfő Farkas Ádámot javasolja a PSZÁF élére. Korábban a jegybankban és több kereskedelmi bankban dolgozó szakember a Farkas Istvánt válthatja, aki július 1-jével mondott le posztjáról.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök Farkas Ádámot javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét irányító felügyeleti tanács elnöki posztjára. A kormányfő az Országgyűlés elnökének írt levelében kezdeményezi, hogy a jelöltet hallgassa meg a parlament költségvetési bizottsága. A felügyeleti tanács elnökének személyéről már hétfőn szavazhat az Országgyűlés - közölte a kormányszóvivői iroda.

A közgazdász végzettségű Farkas Ádám 1997 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, később CIB Bankban és az Allianz Bankban dolgozott vezető beosztásban. A bankár emellett - 1991 óta - a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központban tanít.

Júliustól távozik a jelenlegi elnök

Az új elnök kinevezésére azért van szükség, mert Farkas István jelenlegi elnök július 1-jétől lemondott posztjáról. Farkas István távozásáról, amit Bajnao Gordon kormányfő elfogadott, levélben tájékoztatta Szili Katalin házelnököt.

Levelében a leköszönő elnök azt írta: "Magyarországon konszenzus van a tekintetben, hogy a pénzügyi felügyelés megerősítése, szabályozó hatósági funkciójának kialakítása elengedhetetlen. Nincs teljes egyetértés ugyanakkor abban, hogy ezt a célt milyen úton, milyen szervezeti, szervezési irányítási struktúrában érjük el. Ez a véleménykülönbség áll fenn a pénzügyi jogszabályok kialakítását gondozó pénzügyi kormányzat és közöttem is. A jogszabályalkotó és a jogalkalmazó felelősségének eltérését figyelembe véve, a felügyelés konfliktusmentes körülményeinek biztosítását szem előtt tartva, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén áldozatkész munkát végző munkatársaim nyugodt munkafeltételeinek elsődlegességéért viselt felelősségem ismeretében úgy döntöttem, hogy a - vitában össze nem békíthető - megítélésbeli különbségek kiiktatása érdekében elnöki munkámat befejezem".