Erős a forint, de vannak kockázatok

Vágólapra másolva!
Az utóbbi napokban látványos erősödést produkált a magyar fizetőeszköz, az euró árfolyama utoljára januárban látott szintekre esett. A folyamat elsősorban a kedvező nemzetközi hangulatnak és a magas magyar kamatszintnek köszönhető, szakértők szerint azonban korai lenne biztosra venni a további erősödést, a forint sorsa ugyanis kockázatokkal terhelt. Az euró csütörtökön egyébként 268 forint alat is megfordult. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban a pénzpiacokon csökkent a volatilitás, azaz kevésbé voltak változékonyak az árfolyamok, mint a válság legzordabb időszakaiban. Ezt jelzi, hogy a befektetők által figyelt - a félelem indexének is nevezett - VIX mutató a tavaly őszi Lehman-csődöt megelőző szintre esett, mostanság 26 pontnál jár, szemben a tavaly ősszel feljegyzett 60-70-es szintekkel.

Az akkor megjelent, illetve korábban nem látott jelentőséget kapott új kockázati elem - a beárazott partnerkockázat - ismét mérsékelt szintre került. Ez tükröződik például az amerikai pénzpiaci feszültségeket mérő index, az egy hónapos dollár pénzpiaci kamat és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatcélja közötti különbözetben, ami tavaly ősszel elszállt, és csak május közepe óta stabilizálódott a korábbi évekre jellemző 5-7 bázispontos sávban - írja legfrissebb elemzésében Orbán Gábor, az Aegon Befektetési Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Tavaszi fordulat

Magyar szempontból ez azért érdekes, mert a folyamat eredményeként javult a devizalikviditás. A válság legsúlyosabb időszakában a devizaforrás költsége rendkívüli mértékben megemelkedett, februárban érte el csúcspontját. Ezt egyfelől a hazai szereplők devizaforrások iránti éhsége, másrészt pedig Magyarország romló kockázati megítélése váltotta ki, utóbbi ráadásul a régióval szembeni általános bizalmatlanságban és tőkekivonásban is megmutatkozott.

A tavasz folyamán megfordult a folyamat, a devizapiaci kereslet-kínálati feszültség érzékelhetően oldódott. Egyrészt a kockázati étvágy növekedésével mérséklődött az érzékelt, illetve beárazott partnerkockázat. (Ez azt jelenti, hogy a bankok mennyire bíznak egymásban, milyen áraon hajlandóak hitelezni egymásnak.) A devizalikviditás javulásához persze hozzájárultak az MNB euróeladásai is, mind a befolyó EU-transzferek, mind az IMF-EU-Világbank csomag egy részének piacra vezetésével, ami csökkentette a belföldi szereplők, a bankok devizaéhségét.

Ahogy a belföldi devizaforrás olcsóbbá vált, nőtt a forint és euró közötti kamatkülönbözet, ráadásul a cseh, lengyel, román, török piacokon folyamatosan csökkentek a pénzpiaci kamatok. Az ennek eredményeként kialakult kamatfelár rendkívül vonzóvá tette a forintot a befektetők számára, ez pedig jelentősebb mennyiségű forró pénz beáramlását idézte elő - ismertette a folyamatokat az Aegon szakértője.

Élvonalban a forint

A forint a világ összes devizája közül az ötödik legjobb teljesítményt nyújtotta, az euróhoz mért erősödésben az ismertebb feltörekvő devizák közül csak a dél-afrikai rand előzte meg a magyar pénzt - derül ki a Commerzbank piaci kommentárjából, amely egyúttal hozzáteszi: volt honnan javulnia az indexeknek, és az árfolyamoknak. Emlékezzünk csak a márciusi piaci viharokra, amikor 310 forint felett járt az euró jegyzése. A kedvező hírek miatt a pénzpiacokon már kezdik beárazni az MNB kamatvágását, ám egyelőre korai lenne biztosra venni a csökkentést.

Orbán Gábor elemzésében a kockázatokra is felhívja a figyelmet. A GDP visszaesése az idén számottevő lesz, a fizetési mérleg javulása is nagyon jelentős részben ezt tükrözi, vagyis a gazdasági szereplők megtakarítási szokásai vagy a cserearányok nem változtak jelentősen. A gyenge növekedési kilátások eleve nem kedveznek a forint erősödésének, és a magas külső adósság fenntarthatósága is hamarabb kérdőjeleződhet meg tartósan alacsony GDP mellett.

A forint drágulásában főszerepet játszó csökkenő volatilitás - ami Orbán szerint a forint erősödése mögötti fontos elem - bármikor megfordulhat. A rövid távú befektetések elmúlt hónapokban tapasztalt beérkezése úgyszintén. További rizikós elem, ha a politikai bizonytalanság tartóssá válik, akkor tőke könnyen megindulhat kifelé az országból. A Takarékbank elemzői a kilátásokkal kapcsolatban azt írják, szerintük már nem sokáig folytatódhat a forinterősödés, az euró várhatóan nem megy 265 forint alá, és érlelődik egy komolyabb korrekció, vagyis forintgyengülés jöhet.