Szlovák bankokat minősített le a Moody's

Vágólapra másolva!
Szlovák bankok besorolásait rontotta csütörtökön a Moody's Investors Service, amely azonban az OTP Bank helyi érdekeltségének minősítésén nem változtatott.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök esti londoni bejelentése szerint a cég nyolc szlovák bank felülvizsgálatát végezte el, és ezek közül háromnak (Vseobecna uverova banka, UnicCredit Bank Slovakia, Ceskoslovenska obchonda banka Slovakia) a betéti osztályzatait rontotta egy fokozattal.

A Moody's stressz-tesztet végzett a vizsgált szlovák bankoknál, és ennek eredményeként - a három betéti minősítés rontása mellett - valamennyi bank pénzügyierő-osztályzatát megerősítette.

A cég elemzése szerint a szlovák gazdaság teljesítménye az idén "jelentősen" visszaesik, a Moody's azonban azzal számol, hogy jövőre Szlovákia már jobban teljesíthet más EU-tagállamoknál. Emellett a bankrendszer is várhatóan kisebb stressznek lesz kitéve, mint a többi térségi országé, tekintettel a szlovák háztartások meglehetősen alacsony eladósodottságára, és arra, hogy a vállalati szektor gyorsan tudott alkalmazkodni a globális környezethez.

A három betéti osztályzat leértékelését a hitelminősítő azzal a véleményével indokolta, hogy a válság közepette gyengült a szlovák állam kapacitása a bankrendszer likviditási és tőketámogatására.

Az OTP Banka Slovakia (OBS) pénzügyierő-osztályzatát a Moody's "D mínusz" szinten megerősítette, negatív kilátással. Ehhez fűzött elemzésében a cég azt írta: jóllehet ebbe az osztályzatba a bank kinnlevőség-portfoliójában jelentkező esetleges komoly stresszhelyzet is bele van kalkulálva, az OBS gyenge jövedelmezősége, és - más bankokéval összehasonlítva - szerény tőkemegfelelési helyzete azonban különösen sebezhetővé teszi az érdekeltséget abban az esetben, ha a hitelminősítő jelenlegi várakozásánál drasztikusabb romlás következik be a működési környezetben.

Ugyancsak megerősítette a Moody's az OBS "Baa3/Prime-3" szintű hosszú és rövid futamú betéti besorolásait, szintén negatív kilátással. A negatív kilátás a pénzügyierő-osztályzatra, valamint az anyabank és a támogatásnyújtó szerepét ellátó OTP Bankra érvényes negatív kilátást tükrözi, áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő idén márciusban egyszerre nyolc magyar bank osztályzatát rontotta, annak nyomán, hogy előzőleg a magyar szuverén adósosztályzatot is átsorolta az addigi elsőrendű "A3"-ról a közepes befektetői "Baa1" szintre.

A Moody's akkori londoni bejelentése szerint ugyanilyen mértékben - "A3"-ról "Baa1-re" - módosult az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H Bank), az MKB, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB hosszú futamú devizabetéti besorolása.