Vágólapra másolva!
Szerdán dönt a kormány az [origo] információi szerint a kórházfinanszírozásról. Előtte, kedden teszik le a kórházak vezetői és az érintett érdekképviseletek azokat a javaslatokat, amelyek azt tartalmazzák, hogyan lehetne javítani a jelenlegi helyzeten, illetve milyen módosításokat akarnak a kórházak a kabinet elképzeléseivel szemben.
Vágólapra másolva!

Kormányközeli forrásból az [origo] úgy értesült, hogy a szerdai kabinetülésen döntenek a kórházak finanszírozásának megváltoztatásáról. A kormányszóvivői iroda hivatalosan nem válaszolt az [origo] megkeresésére.

Előtte, kedden teszik le az asztalra a kórházak saját javaslatukat. Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója, volt egészségügyi miniszter szerint ebben a dokumentumban az intézmények azt vetítik előre, miként kell a szolgáltatásokat csökkenteni, ha nem kapják meg a várt állami támogatást. Mint ismeretes, az érdekvédők 25 milliárdos pluszköveteléssel álltak elő. A kormány előbb elutasította ezt, majd pénteken a miniszter már bejelentette: hajlandóak több pénzt adni a szektornak.

Rácz hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kórházak kényszerűségből fogják előterjeszteni a saját javaslatukat. Vagyis csak azért terveznek akár szolgáltatáscsökkentéssel is, mert nem kapnak várhatóan annyi pénzt, amennyit szükségesnek tartanak a működés fenntartásához. Lapunk információi szerint a szolgáltatók azonban az általuk követeltnél csak sokkal kevesebbre, egyszámjegyű összegre számíthatnak.

A szerdai kormányülésen óhatatlanul szóba fog kerülni: a jelenlegi pénzből nem tartható fenn a most működő intézményrendszer, szükség lesz az ágyszám, a kapacitások csökkentésére. A kórházbezárás is felvetődött szakértői szinten, de itt olyan nagy politikai ellenállásra kell számítani, amit nem biztos, hogy a kabinet felvállal. A polgármesterek ugyanis presztízskérdést csinálnak abból, hogy saját városukban legyen kórház.

Fix összeg

Információink szerint mind a szaktárcánál, mind az finanszírozónál - az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) - lázasan folynak a számítások annak érdekében, hogy kiderüljön, a jelenlegi struktúra finanszírozható-e egyáltalán, vagy elkerülhetetlenek a leépítések.

Az egészségügyi miniszter pénteken egyeztetett a kórházak vezetőivel, és utána Székely Tamás elmondta, október elsején életbe lép a bázisfinanszírozás, vagyis a kórházak meghatározott, fix összeget kapnak, minimális teljesítmény előírása mellett. Ezzel a több mint egy évtizede működő technikát, a teljesítményalapú finanszírozást szünteti meg a kormány.

A miniszter szavaiból a pénteki, többórás tárgyaláson kiderült, hogy a kormány mindenképpen még most, ezen a héten akar dönteni a finanszírozás módosításáról, így várhatóan szerdán veszik napirendre a kérdést - tudtuk meg hétfőn Rácz Jenőtől.

Lehetetlen állapot

Rácz jelezte, hogy kompromisszumra törekednek, éppen ezért üléseznek gyakorlatilag napok óta a kórházigazgatók Budapesten. (Az egyik utolsó ilyen megbeszélés éppen hétfő délután kezdődik, mielőtt kedden leadják a javaslatukat az igazgatók.) Ugyanakkor vannak élesebb hangok is: Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért nevű szervezet vezetője, a Borsod megyei kórház főigazgatója pénteken hangsúlyozta: az érdekvédelmi szervezetek nem fognak olyan javaslatot letenni az asztalra, amelyek intézmények bezárásáról szólnak.

Bizonyos érdekvédelmi szervezetek vezetői pedig jelenleg is felhatalmazást próbálnak szerezni arra, hogy eltérhessenek a korábbi 25 milliárdos követeléstől, rugalmasabb álláspontot foglalhassanak el. Ugyanakkor arról még nem lehet beszélni, hogy lefújták volna a tiltakozási akciókat, amelyek szeptember 23-án kezdődnének, ha a kormány drasztikusan csökkenti a bázisfinanszírozással a kórházak pénzügyi ellátmányát.