London szerint csökkenhet a magyar kamat

Vágólapra másolva!
A következő két negyedév lehetőséget kínál a gyors ütemű magyarországi jegybanki kamatcsökkentésre, mivel az amerikai és az euróövezeti pénzügypolitikai szigorítás még várat magára - áll londoni feltörekvő piaci elemzők szerdai értékelésében.
Vágólapra másolva!

A Barclays Capital - a City egyik vezető befektetési pénzintézete - frissen összeállított negyedéves felzárkózó piaci elemzésében lefelé módosította az idei magyarországi folyómérleg-hiányra adott prognózisát, és most már azt várja, hogy a deficit 2009-ben nem fogja elérni a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát sem.

A nettó működőtőke-beáramlás jelentősen visszaesett, de mivel a folyó hiány is csökken, a közvetlen külföldi befektetések által fedezett deficitarány továbbra is 40 százalék körül maradhat. Ráadásul, ha érvényben maradnak a Magyarországon építendő Mercedes-autógyár 800 millió eurós beruházásának tervei, az jelentősen javíthatja a működőtőke-kilátásokat - áll a Barclays Capital szerdai elemzésében.

2,5 százalékos lesz az infláció?

A cég szerint e makrogazdasági és pénzügyi fejlemények lehetővé teszik a Magyar Nemzeti Banknak a pénzügypolitikai enyhítés folytatását, annál is inkább, mivel a ház szakértői a jövő év végére 2,5 százalékra - vagyis az MNB 3 százalékos célja alá - lassuló éves magyarországi inflációt várnak.

Mindez a Barclays Capital szerint indokolná, hogy a magyar jegybanki alapkamat már 2010 első negyedévének végére gyors ütemben 5 százalékra csökkenjen.

Mások is kamatcsökkenést várnak

A londoni City más szakértői is kamatcsökkentésre számítanak. A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői a vártnál számottevően jobb augusztusi magyarországi inflációs adatsor ismertetése után az addigi 7 százalékról 6,50 százalékra módosították az idei év végi MNB-kamatszintre adott előrejelzésüket, és jövőre 6 százalékos MNB-kamatot jósoltak.

A Wood & Co. nevű, Kelet-Közép-Európára szakosodott befektetési társaság elemzői azonban jövőre 5 százalékos

magyarországi jegybanki kamatmélypontot is elképzelhetőnek tartanak, a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlege pedig 2010 végére 3,5-5,5 százalék közé csökkenő magyar alapkamatot valószínűsít.