Megállapodtak kórházügyben

Vágólapra másolva!
A kórházak képviselői valamint az egészségügyi és a pénzügyminiszter szerdán aláírták azt a megállapodást, amely garantálja a kórházak finanszírozását a következő hónapokban.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében októberben 4,5 milliárd forintot, decemberben 6 milliárd forintot kap az egészségügy pluszforrásként. Ezek után januárban egy havi többletforráshoz jutnak a kórházak, ugyanis előrehozzák a novemberi teljesítményért járó összeget, amit rendes esetben februárban kapnának meg az intézmények. Emiatt kiesés azonban nem lesz, tehát 2010-ben összesen 13 havi pénzt fog kapni az egészségügy.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a megállapodás aláírása után elmondta, hogy a kórházak októberi és decemberi, összesen 10,5 milliárdos támogatás után januárban körülbelül egyhavi teljesítményt kapnak, ami néhány tízmilliárdos nagyságrendet jelenthet - elhanzott egy 29 milliárdos összeg ennek kapcsán, de ebben nincsenek benne a járóbetegek ellátására és a krónikus ágyak fenntartására fordítandó pénzek.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért nevű szervezet vezetője azt mondta: a mostani megállapodás után a kórházak abbahagyják a tiltakozó akciójukat. Ám ez csak arra az esetre vonatkozik, ha a parlament abban a formában fogadja el a javaslatot a költségvetési vitában, mint amiről most megállapodtak.

Csiba szerint az egyezség három-négy hónapra oldja meg a kórházfinanszírozás problémáit, és Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Siófoki Kórház főigazgatója sem zárta ki, hogy jövőre újra lesznek finanszírozási problémák.

Székely Tamás miniszter arról beszélt, hogy visszaáll most egy korábbi finanszírozási forma: az úgynevezett teljesítmény-volumen-korlátos szisztéma. Ez részben a kórházak teljesítményétől függő finanszírozást jelent, ezért előre nem lehet megmondani, hogy mennyibe kerül majd az intézmények fenntartása jövőre.

A mostani megállapodást várhatóan kormánypárti parlamenti képviselők módosító indítványként nyújtják be a költsségvetési vitában. Ezt a kormány támogatni fogja - derült ki a szerdai tárgyalás után.