Oszkó: Veszélyben a távhőáfa csökkentése

Vágólapra másolva!
Oszkó Péter pénzügyminiszter közölte, a kórházaknak átcsoportosított pluszforrás bizonytalanná tette a nyáron beígért távhőáfa-csökkentést. A Pénzügyminisztérium csütörtökön megjelent álláspontja szerint ha nem puhul a költségvetés, meglesz az intézkedés forrása.
Vágólapra másolva!

Veszélybe került a távhő áfájának jövő évi csökkentése - közölte Oszkó Péter csütörtökön. A kórházaknak átcsoportosított pluszforrás olyan tartalékokat érint, amelyeket a távhő áfacsökkentésére különítettek el - mondta a pénzügyminiszter sajtótájékoztatón. A nyáron még arról volt szó, hogy jövő januártól a legalacsonyabb, 5 százalékos adókulcsba kerülhet a távfűtés.

"Ha a távhőáfa-csökkentést meg akarjuk csinálni, akkor dolgoznunk kell még azon, hogy ez milyen intézkedések eredményeként tehető meg" - közölte Oszkó. Emlékeztetett: mindig is úgy nyilatkozott a távhő áfájának csökkentéséről, hogy akkor van rá lehetőség, ha a költségvetési törvényt úgy fogadják el, hogy megfelelő tartalékok maradnak erre a célra. Ezek a tartalékok most a szükséges szint alá csökkentek - tette hozzá.

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja továbbra is elkötelezett a távhő áfájának 5 százalékra csökkentésében - jelezte a szocialista frakció Oszkó sajtótájékoztatója után. A távhő áfájának csökkentése melletti elkötelezettség a kormánnyal való egyeztetésen alapul - áll Tóbiás József frakcióigazgató közleményében.

A Fidesz szerint átverés volt a kormány és az MSZP ígérete a távfő áfájának csökkentésére. László Tamás, az ellenzéki párt képviselője úgy látja: azonnali segítségként szükség lenne az áfacsökkentésre. Emlékeztetett: ha - legutóbb - márciusban nem utasította volna el a kormánytöbbség a Fidesz javaslatát, akkor a panellakásokban élők már hónapok óta 4-5 ezer forinttal kevesebbet fizetnének.

A Népszabadság éppen csütörtökön írt arról, hogy a szocialista frakció és a Pénzügyminisztérium egymásra mutogat a távhő áfájának beígért mérséklése ügyében. A PM szóvivője a lapnak még azt mondta, hogy a költségvetés elfogadásától függ, lesz-e forrás az alacsonyabb áfakulcs miatti bevételkiesés pótlására: ha a képviselők nem puhítják fel a büdzsét, meglesz az adócsökkentés, bár "nem biztos, hogy januártól".

Kékesi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője - a frakcióban a költségvetési ügyek egyik felelőse - viszont közölte, a szocialista képviselőcsoport nem látja a forrását a távfűtési áfa csökkentésének a formálódó 2010-es költségvetésben. A fűtéstámogatási rendszer átalakítása, a költségvetési keretek visszafogása miatt szerinte a rendelkezésre álló forrás nem elegendő a kulcs mérséklésére.

Az áfacsökkentés fedezetéül szolgáló forrás keresgélése előtt mindössz egy nappal ért véget a gyermekétkeztetési támogatások körüli hozavona. A PM által összeállított költségvetési javaslat alapján jövőre az idei összeg harmada jutott volna a menzán étkező gyerekek támogatására, de a minisztérium a bírálatok hatására gyorsan rájött, hogy van több pénz a célra - igaz, továbbra sem világos, hogy honnan.