Éves csúcsot döntött a BUX és az OTP

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 561,88 pontos, 2,7 százalékos emelkedéssel, 21 365,75 ponton zárt szerdán. A Mol árfolyama 3,22 százalékkal 16 205 forintra erősödött, az OTP részvények ára 3,86 százalékkal 5680 forintra nőtt - mindkettő egyéves csúcs.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 38,8 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. A hangulat javulásához hozzájárulhatott, hogy Amerikában kedvező vállalati beszámolók jelentek meg, és ez növelte a kockázatvállalási hajlandóságot a nagybefektetők körében is, ami a bizonytalanabb kelet-közép-európai tőzsdéket is felfelé hajtotta.

A BUX tavaly augusztus 6-án zárt legutóbb a mostani záró értékénél magasabb szinten, akkor 21 505,99 ponton állt. Az OTP szintén éves rekordot ért el, a szerdai legmagasabb árfolyama 5735 forint volt. A bankpapír tavaly október 7-én járt utoljára ezen a szinten, aznap 5848 forint volt a legmagasabb árfolyama.

Az OTP jelentős emelkedése részben a pénzügyi szektor iránti bizalom erősödését jelezhette, aligha a cég saját közleménye miatt nőtt az árfolyam csaknem 4 százalékkal. (Az OTP szerdán tette közzé, hogy bejegyezte az ukrán cégbíróság a bank ukrán leányának tőkeemelését.)

A bankszektor legfontosabb hazai részvénye talán a JP Morgan kedvező beszámolója miatt ugrott meg, ezt igazolja az is, hogy a jó hírek kevésbé hatottak a hazai gyógyszergyári és távközlési részvényre, hiszen a Richter (plusz 2,1 százalék) és a Magyar Telekom (+1,2 százalék) kisebb mértékben drágult szerdán.

A Mol 505 forinttal, 3,22 százalékkal 16 205 forintra drágult, 3,8 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,18 százalékkal 855 forintra emelkedett, forgalma 1,6 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 800 forinttal, 2,08 százalékkal 39 200 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője kiemelte, hogy az OTP árfolyama már a nyitásban "átvitte" a korábban erős ellenállásnak bizonyult 5500 forintot, véleménye szerint ezzel megnyílt az út a 6 ezer forintos szint felé.

Hozzátette, hogy bár a BÉT emelkedése beleillett a nemzetközi piaci trendbe, a magyar börzét alapvetően az OTP mozgatja, és ez a forgalomból is kitűnik. A bankpapír látványos menetelése szerinte abból adódik, hogy az utóbbi időben jelentős short pozíciók épültek ki a határidős piacon. Mivel a befektetők árfolyamesésre voltak berendezkedve, a kinti piacokon viszont folytatódik az emelkedő trend, sokan kénytelenek lezárni az eladási pozíciójukat, ami az azonnali piacon vételeket generál.

A kereskedő úgy véli, hogy az emelkedő trend már a végnapjait járhatja, százalékban még sokat emelkedhetnek a piacok, de időben már nem sokáig tart az emelkedés. Megjegyezte, hogy a vállalati jelentések, valamint a megjelenő makrogazdasági adatok is bármikor képesek jelentős értékben befolyásolni a piacok mozgását.