Vágólapra másolva!
A faktoring forgalom Magyarországon 2008-ban elérte a 816 milliárd forintot, amivel csupán a potenciális piac 0,4 százalékát fedte le, a PricewaterhouseCoopers szerint még bőven van növekedési lehetőség ezen a piacon.
Vágólapra másolva!

A könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég szerdán közzétett tanulmánya szerint a faktoring piac növekedési dinamikája tavaly megtört, amelyben szerepet játszott a hitelválság. Tavaly mindössze 3 százalékkal volt nagyobb a faktoring forgalom 2007-hez képest, 2009-ben pedig várhatóan stagnálni vagy enyhén csökkeni fog.

A PricewaterhouseCoopers hangsúlyozza, hogy a faktoring, szemben a köztudatban tévesen elterjedt nézettel, nem a lejárt, rossz követelések menedzselését jelenti, hanem a le nem járt, még nem esedékes követelések faktortársaságnak való eladását. Az ügyletben a faktortársaság a szállító által a vevő részére kiállított számlákat megveszi, ezáltal a szállító azonnal pénzt kap, még a kiállított számla esedékessége előtt.

A faktoring főként a kis- és középvállalkozások alternatív finanszírozási forrása. Előnyös lehet a faktoring az újonnan alakuló társaságok számára, ugyanis ezek a cégek általában nem jutnak könnyen forráshoz. A faktoring azért jó megoldás, mert azzal már teljesített szolgáltatást finanszíroznak meg.

Gyakran hasonlítják a pénzügyi lízinget a faktoringhoz, de amíg a pénzügyi lízing a beruházási hitel alternatív finanszírozási formája, addig a faktoring a folyószámlahitelé. A könyvvizsgáló cég arra is rávilágít, hogy a jogszabályi környezet még számos ponton hiányos, a faktoringnak például egyelőre hivatalos definíciója sem létezik, továbbá nincs egyértelműen szabályozva a faktoring számviteli elszámolása sem.