Nagyobb eladással is bukott a Peugeot-Citroen

Vágólapra másolva!
A francia PSA Peugeot-Citroen árbevétele 7,7 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben annak ellenére, hogy az eladott gépkocsik száma 10 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

A Peugeot-Citroen termelési darabszám alapján a második legnagyobb európai autógyártó konszern a német Volkswagen AG után. A francia autógyár 788 000 autót adott el világszerte a harmadik negyedévben, 10 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Kínában 82 százalékos értékesítési növekedést ért el 69 ezer autó eladásával. Európai eladásai 6,6 százalékkal nőttek, elsősorban a magas németországi keresletnek köszönhetően. Kilenc havi eladásai viszont 7,3 százalékkal 2 375 000-re csökkentek.

A harmadik negyedév folyamán készletei - beleértve a márkakereskedőket is - 31 ezer darabbal 400 ezerre csökkentek, ami éves összevetésben 276 ezer darabos csökkenésnek felel meg.

Az első negyedévben 24,9 százalékkal, a másodikban 18,9 százalékkal csökkent a bevétel az előző év azonos időszakához viszonyítva. A harmadik negyedéves értékesítési árbevétel 11,78 milliárd euró lett, szemben a 2008 harmadik negyedévi 12,77 milliárddal, miközben a piaci elemzők 12,63 milliárd eurós bevételre számítottak.

Az első kilenc havi értékesítési árbevétel 35,28 milliárd euró lett, 18 százalékkal kevesebb az előző évinél. A konszern autóipari üzletágának árbevétele 4,1 százalékkal 9,26 milliárd euróra csökkent a harmadik negyedévben és 15 százalékkal csökkent az első kilenc hónapban.

A vállalat a negyedéves bevétel csökkenésből 2,6 százalékpontot a deviza árfolyam változások hatásának, 2,5 százalékpontot pedig a termékpaletta keresleti megoszlásában történt módosulásának tulajdonít. Más nagy volumenű autógyártókhoz hasonlóan a Peugeot-Citroen is megérezte a keresletnek a kisebb, alacsony nyereségkulcsot hordozó autók javára történt eltolódását.

A konszern nem adott eredmény előrejelzést sem az idei, sem a 2010-es évre vonatkozóan és nem bocsátkozott a piaci kilátások elemzésébe sem. A június 1-én kinevezett új vezérigazgató Philippe Varin november 12-én vázolja fel a konszern stratégiai terveit és egyúttal felülvizsgált eredmény előrejelzésekkel is szolgál majd.

A konszern június végén kiadott 2009-es eredmény előrejelzése egy- és kétmilliárd euró közötti negatív üzemi eredménnyel számolt. Szeptemberben Philippe Varin ezt az egymilliárdhoz közelebbi megfogalmazással egészítette ki.

A főbb autópiacokon a kereslet csökkenése miatt a konszern saját értékesítés finanszírozási érdekeltsége a Banque PSA Finance forgalma 14 százalékkal 458 millió euróra csökkent a harmadik negyedévben éves összevetésben. A követelések értéke 5 százalékkal 22,6 milliárd euróra csökkent.