Vágólapra másolva!
Lassan elzárja a pénzcsapot az amerikai kormányzat. Timothy Geithner pénzügyminiszter bejelentette, hogy a 700 milliárd dolláros pénzügyi segélyalap főbb programjai leállnak és a forrásokat a gazdaságélénkítésre fordítják ezután.
Vágólapra másolva!

"Azon a ponton vagyunk, hogy elkezdhetjük lezárni azokat a programokat, amelyek korábban meghatározták a TARP-ot a kezdeti időszakában" - mondta Geithner. (A TARP az angol rövidítése az amerikai pénzügyi mentőprogramnak.) A nagy pénzügyi intézmények kimentése helyett az Obama-kormány direkt programokra fordítja a pénzkeretet, hogy a hitelezést elősegítse, főleg a kisebb vállalkozások számára.

Egyes alprogramok ugyan leállnak, de a kormány még nem döntött arról, hogy a még futó és év végéig lejáró támogatásokat kiterjesszék-e. A megszűnő keretek közt van a tőkeszerzési program, amely forrásokat juttatott a bajba jutott bankoknak, a ki nem használt tőkesegély program és a célzott befektetési program, amely keretében a Citigroup 40 milliárd dollárhoz jutott.

A kormányzat eddig 204,64 milliárd dollárt pumpált több mint 600 bankba, amelyből 70,72 milliárdot fizettek vissza. A bankokon kívül az AIG biztosító és két autógyár, a General Motors és a Chrysler is részesedett a támogatásban.

A pénzügyminiszter emellett közölte, hogy a gazdaság a gyógyulás jeleit mutatja, de még túl korai lenne az erőforrásokat a deficit mérséklésére fordítani, végképp elzárni ezzel a pénzcsapot. Geithner ezzel együtt közölte, hogy készülnek a tervek a deficit csökkentésére. Az Egyesült Államok költségvetéséből jelenleg 1400 milliárd dollár hiányzik, ami a GDP-hez mérve 10 százalék feletti deficitet jelent. Ez a második világháború óta a legnagyobb hiány az USA-ban - írja a Reuters.