Vágólapra másolva!
Egy belga újság értesülései szerint tőzsdére vinné cseh és magyar leányvállalatait a belga KBC pénzügyi csoport, állítólag a magyarországi K&H Bank 40 százalékát adnák el.
Vágólapra másolva!

A belga KBC banki és biztosítói csoport tőzsdére vinné csehországi és magyarországi leányvállalatait, a cél, hogy a cég megkapja az európai uniós támogatást a korábban kapott, 7 milliárd eurós belga és a flamand állami segítséghez - írja a Reuters a De Tijd gazdasági napilapra hivatkozva.

Érdeklődésünkre a K&H Banktól azt a választ kaptuk, hogy a KBC szeptember végén nyújtotta be stratégiai tervét az Európai Bizottságnak, amely jelenleg értékeli azt, döntése an az év végére várható. "Addig a sajtóban megjelent találgatásokkal kapcsolatban információt nyújtani nem áll módunkban" - közölték.

A KBC a hírügynökség szerint korábban azt mondta, hogy továbbra is az a célja, hogy növekedési pályán maradjon a kelet-közép-európai régióban és nem tervezi biztosítási részlegének leválasztását.

A De Tijd szerint a KBC a cseh CSOB és a magyar K&H Bank 40-40 százalékát vinné a tőzsdére, és a bevezetésre 2010 közepéig sor is kerülne. A lap úgy tudja, hogy a KBC több mint 1 milliárd eurót vár a tranzakcióktól.

A KBC pénteken teszi közzé harmadik negyedéves jelentését, és december 4-én egy üzleti találkozó keretében ismerteti majd üzleti terveit.

Tavaly októberben, a pénzügyi vihar elején a KBC csoport 3,5 milliárd eurós tőkeinjekciót kapott a belga kormánytól. A pénzt úgynevezett nem szavazó részvények kibocsátásával kapta a bank: ez által ugyanis úgy jutott pénzhez, hogy a többi részvényes nem veszített a pozícióiból. Idén januárban a flamand regionális kormányzat újabb 2 milliárd eurónyi tőkét juttatott a csoportnak, valamint egy 1,5 milliárd eurós befektetés ötéves opcióját is. Az igazi meglepetés viszont idén májusban következett, amikor váratlanul bejelentették, hogy a belga állam újabb nagy mértékű segítségben részesíti pénzintézetet: ekkor tőkeemelésről már nem volt szó, de egy 22,5 milliárd eurós kezességvállalást bocsátottak a KBC rendelkezésére.

A KBC Magyarországon a pénzintézeten kívül egy biztosítót, egy alapkezelőt, egy lízingcéget, egy egészségpénztárat és egy önkéntes nyugdíjpénztárat tart fenn. A csoport zászlóshajója, a K&H Bank Magyarország második legnagyobb bankja, a vállalati szegmensben piacvezető, a lakossági szolgáltatások terén a második legjelentősebb pénzintézet.