Vágólapra másolva!
Zöld utat kapott a belga KBC bankcsoport átalakítása, amelynek a következő években része lehet a magyar K&H Bank kisebbségi részesedésének tőzsdére vitele is. A KBC egyéb befektetéseit is értékesíti, hogy visszafizethesse a belga és a flamand kormányzat 7 milliárd eurós segélycsomagját.
Vágólapra másolva!

A K&H részleges tőzsdei bevezetése - ellentétben a cseh CSOB kisebbségi részesedésének jövő évi piacra dobásával - nem eldöntött, ezt a lehetőséget a belga anyabank, a KBC még vizsgálni fogja a későbbiekben - ezzel indokolta Marko Voljc, a K&H csoport vezérigazgatója, miért nem tud válaszolni az [origo]-nak az esetleges tőzsdei bevezetés helyszínét firtató, e-mailben feltett kérdésére. Az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a bevezetés legkorábban 2011-ben képzelhető el.

A vezérigazgató érdeklődésünkre megerősítette ugyanakkor, hogy Belgium, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Bulgária mellett Magyarországot is stratégiai stratégiai jelentőségű piacnak tekinti a jövőben a KBC. Következésképp nem változik a K&H csoport stratégiája és elkötelezettsége a magyar piac iránt. Az egyéb országokban szükséges értékesítések és átalakítások nem érintik sem a K&H szervezetét, sem üzletpolitikáját - hangsúlyozta Marko Voljc.

Zöld út a KBC terveinek

Az Európai Bizottság szerdán hagyta jóvá a KBC szerkezetátalakítási tervét. A terv megfelel az uniós állami támogatási szabályoknak, kezeli a pénzügyi stabilitási aggodalmakat, és hosszú távon biztosítja a pénzintézet működését - szögezte le közleményében a bizottság.

A válság miatti bankmentő csomagok sorában a belga, illetve a flamand regionális kormányzat összesen 7 milliárd eurót pumpált a KBC bankcsoportba - ezt, valamint az ennek fejében vállalt átalakításokat kellett jóváhagynia az EB-nek, hogy az ügylet megfeleljen az unió versenyjogi és egyéb szabályainak.

Neelie Kroes versenyügyi biztos sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, a bizottság továbbra is arra törekszik, hogy nagyon gyorsan döntsön a bankok állami támogatásáról a nemzetközi pénzügyi válság következményeinek mielőbbi elhárítása érdekében. Külön üdvözölte a bizottság, hogy az átalakítás költségeiből egy jelentős részt a KBC maga finanszíroz.

Eladósorba kerül több érdekeltség

A megállapodás értelmében a KBC számos érdekeltségét részben vagy egészben értékesíti. A bankcsoport eladja a Centea nevű belga lakossági banki egységet, a Fidea nevű belga biztosítót, valamint a Zagiel nevű, fogyasztási hitelt nyújtó lengyel vállalatot - derül ki a KBC Group közleményéből. Minderre részben az állami pénz visszafizetése érdekében van szükség.

A dokumentm megerősíti ugyanakkor, hogy a KBC fő piacai Belgium, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Bulgária - a KBC ezekben banki, biztosítási és vagyonkezelési tevékenységeket végez, és fenntartható, és jó alappal rendelkezik a szerves növekedéshez.

A KBC - a korábbi lapinformációkat megerősítve - közölte azt is, hogy a cseh CSOB leányvállalat kisebbségi részesedését 2010-ben nyilvános kereskedésre bocsátja a prágai részvénytőzsdén, és "a jövőben hasonló ügylet jöhet létre" más közép-kelet-európai leányvállalatokkal, így a magyar K&H-val is. Az értékesítendő tulajdonhányad nagyságát a bank nem említette, a korábbi értesülésekben 40 százalék szerepelt.

Kézenfekvő választás lenne a BÉT

Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese a minap az [origo]-nak elmondta: ha az anyabank úgy dönt, hogy tőzsdére viszi a K&H Bankot, akkor a budapesti kibocsátás kézenfekvő lenne, mivel a K&H nem egy nemzetközi bank, hanem tisztán magyar bankcsoport, amely minden szállal Magyarországhoz kötődik, így legjobb piaca is vélhetően a "hazai piacon" tud kialakulni. Nem lenne igazán racionális döntés a K&H részvényeit belga vagy francia piacra vinni, mert ide köti a bank ismertsége is.

Szintén a budapesti tőzsdére történő bevezetés mellett szól, hogy a K&H Bank magyar viszonylatban óriási társaság, amely a BÉT-re lépésével egyből blue chipek (vezető részvények) közé tartozna - kapitalizációja (tőkeértéke) alapján az ötödik lenne -, más, nagyobb piacokon azonban csak egy lehetne a sok részvény közül. Másfelől pedig Budapestről is elérhetőek ugyanazok a befektetők, amelyek a nagy piacokon mozognak, és ugyanez fordítva is igaz. A BÉT szempontjából is "jól jönne" a K&H papír, a 40 százalékos szabad hányad jelentősen növelné a likviditást, a papír a BUX-kosárba is bekerülne és feltehetően átalakítaná az intézményi befektetők portfólióját. Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt., ügyvezető igazgatója pedig azt emelte ki, hogy kedvező változást hozna a tőzsde életében, ha egy K&H Bankhoz mérhető vállalat papírjai kerülnének be a budapesti tőzsdére. Egy ilyen lépés egyebek mellett lehetőséget nyújtana arra, hogy a magyar bankszektor teljesítménye ne csak az OTP és az FHB, hanem egy másik nagybank árfolyamának alakulásából is mérhető legyen.