Ismét milliós fizetésemelés az óriásbanknál

Vágólapra másolva!
Kedden a Citigroup bejelentette, hogy emeli néhány vezető állású dolgozója fizetését. A bankárkeresetek korábban nagy botrányt váltottak ki, ugyanis amíg egyes pénzóriások becsődöltek, vezetőik hatalmas fizetéseket és bónuszokat tettek zsebre.
Vágólapra másolva!

A Citigroup közlése szerint emelik a pénzügyi igazgató és a globális piacok igazgatóhelyettesének fizetését. Előbbi, John Gerspach alapfizetése 500 000 dollár (körülbelül 90 millió forint) lesz egy évre a jelenlegi 400 000 helyett, míg utóbbi, James Forese 475 000-et (40,5 millió forint) kap az eddigi 225 000 helyett.

Az alapfizetés mellett Gerspach 2 920 000 darab, Forsese 5 400 000 darab részvényt kap 2009-ben. Vikram Pandit viszont, aki a Citi vezérigazgatója, mindössze 1 dolláros fizetést kap és egyetlen darab részvényt sem. Egy név nélküli forrás a Reutersnek azt mondta, hogy a bank nem is kezdeményezett nagyobb fizetést Panditnak. Korábban a vezér 958 333 dollárt (több mint 172 millió forintot) keresett egy évben.

A Reuters szerint ez a lépés a legújabb abban a sorban, amit a Wall Street vállalatai próbálnak tenni, hogy jó teljesítményre serkentsék a vezetést. A bankok között is nagy ugyanis a verseny: ha tartósan a piaci fizetés alatt adnak a vezetőknek, azok könnyen átpártolhatnak rivális intézményekhez. Azoknak az intézményeknek (a Citi is ilyen), amelyek kormányzati segélyben részesültek, az üggyel megbízott Kenneth Feinberg engedélyére van szükségük a program megvalósításához.

A Napier Scott Search Group tavaszi felmérése szerint 2008-ban 55 százalékkal estek a bankárfizetések. A pénzügyi válság idején nagy botrányt okozott, hogy bankcsődök és a dolgozói bérek befagyasztása mellett egyes bankvezérek hatalmas bónuszokat kaptak. Később úgy próbáltak kibújni a pénzintézetek, hogy az alapfizetést emelték, de nem adtak prémiumot.