Bihari: Csak óvatosan a kamatvágással

Vágólapra másolva!
A jegybank monetáris tanácsának tagja, Bihari Péter szerint az alacsony inflációs nyomás a recesszió sújtotta Magyarországon további kamatcsökkentést tehet lehetővé, de az ezzel kapcsolatos piaci várakozások túlmentek a realitáson.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának a tagja a Reutersnak csütörtökön azt mondta, hogy a központi bank nem nézheti tétlenül a magyar piacokon kialakuló eufóriát, azt nem teljesen támasztják alá a fundamentumok. Bihari Péter volt az egyetlen a monetáris tanács tagjai között, aki a legutóbbi kamatdöntéskor 25 bázispontos kamatcsökkentést támogatott. Az ülésen hatan szavaztak 50, ketten 75 bázispontos jegybanki alapkamat-csökkentésre - derült ki a november 23-i ülés rövidített jegyzőkönyvéből.

A jegybank az elmúlt öt hónapban összesen 300 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. Bihari Péter szerint a túlzó kamatcsökkentési várakozások később visszaüthetnek. Hozzátette: az MNB-nek józanságot kell tanúsítania, és ezt kívülre is kommunikálnia kell. Az MNB következő kamatdöntő ülését december 21-én tartják.