Vágólapra másolva!
Állami tulajdonba kerül a csőd közeli helyzetbe sodródott osztrák Hypo Group Alpe Adria (HGAA) bank - jelentette be hétfőn reggel Bécsben az osztrák pénzügyminiszter. A Hypo bedőlése Magyarországon is súlyos válságot idézhetett volna elő.
Vágólapra másolva!

A döntést hétfőre virradóra hozták meg a pénzintézet jövőjéről szóló maratoni válságtanácskozáson Bécsben. A bedőlt délkelet-európai hitelek és befektetések miatt végveszélybe került társaság fő tulajdonosa a Bayerische Landesbank (Bayern LB) bajor tartományi bank - a magyar MKB bank tulajdonosa - volt 67,1 százalékos részesedéssel.

Josef Pröll pénzügyminiszter szerint rendkívül veszélyes helyzet keletkezett az osztrák pénzügyi rendszerben a HGAA válsága miatt, és nagy volt a valószínűsége annak, hogy a bank összeomlik. A társaság most 100 százalékban az osztrák állam tulajdonába kerül. Az eddigi tulajdonosok mindegyike jelképes összegért, egy euróért adja át részesedését.

A régi tulajdonosok összesen 1,05 milliárd euróval járulnak hozzá a bank tőkéjéhez, az osztrák szövetségi állam további 450 millióval. Előbbiek részéről 825 millió eurót ad a Bayern LB, 200 milliót Karintia tartomány és 30 milliót a GRAWE osztrák biztosítási csoport. A HGAA sajáttőke-hányadosa ezzel nyolc százalékra emelkedik.

A három régi tulajdonos további 3,4 milliárd euróval járul hozzá a HGAA likviditásának helyreállításához, emellett 500 millió eurót bocsátanak rendelkezésre fizetőképességi vagy kockázatcsökkentési intézkedésekhez az egyeztetésekbe vasárnap este bevont osztrák nagybankok.

A mentőakcióba vasárnap éjjel telefonon Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is bekapcsolódott. Az EKB-elnök arra figyelmeztetett, hogy a HGAA bedőlése dominóhatást válthatott volna ki - mondta Pröll.

A Marketwatch értesülése szerint egy bajor miniszter Georg Fahrenschön is arról írt, hogy mindenképp szükséges volt a "rendszerszinten fontos bank stabilizációjához." A bajor tartomány már így is 94 százalékot birtokol a BayernLB-ben.

A bank jövőjéről hetek óta vita folyt az osztrák és a német illetékesek között. A bank miatt jelentős veszteségeket elszenvedő Bayerische Landesbank és tulajdonosa, a bajor állam az utolsó pillanatig vonakodott anyagi eszközöket rendelkezésre bocsátani a bankmentéshez és mindenképpen meg akart válni tulajdonrészétől. Megfigyelők szerint a befizetés nélküli kivonulásra politikai okok is ösztönözték Bajorországot. Németországban ugyanis ügyészségi vizsgálat folyik a bajor bank ellen a HGAA 2007-ben történt átvételével összefüggésben. A müncheni ügyészség szerint bizonyos körülmények arra utalnak, hogy a bank szándékosan túl magas árat fizetett érte, ezért felmerül a hűtlen kezelés gyanúja.

Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) vészforgatókönyvet készített arra az esetre, ha a tárgyalások hétfőig nem vezetnek eredményre. Eszerint a hivatal azonnal kormánybiztost jelölt volna ki a HGAA mellé, hogy megakadályozza a tulajdonosok kivonulását és fenntartsa a fizetőképességet. A Kommunalcredit után a Hypo Group a második osztrák bank, amelyet államosítottak a nemzetközi pénzügyi válság során.