Megnyugodott a forint

Vágólapra másolva!
A reggeli hirtelen gyengülés után visszakapaszkodott a forint árfolyama, kora este 278 forint alatt mozgott az euró. Az árfolyamot az elmúlt napokhoz hasonlóan a dollár erősödése befolyásolta.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este 277,80 forinton jegyezték az eurót a nemzetközi devizapiacon, a dollárért 194 forintot kértek a kereskedők, a svájci frank árfolyama pedig 185 forint alatt volt.

A magyar deviza napja izgalmasan indult: csütörtök hajnalban (és szerda este) 277 forint környékén volt az euró árfolyama, majd 7 óra után gyors gyengülésbe kezdett a magyar deviza, az árfolyam átlépte a 279-es határt. Később magához tért a kurzus, délután 278 forint körül látszott látszott stabilizálódni a kurzus. A jelenlegi szinteken legutóbb július első felében volt az árfolyam.

A reggeli gyengülés egyértelműen külföldi tényezőknek tudható be, az euróhoz képest látványosan erősödő dollár kurzusa - amely három hete még 180 alatt volt - a napot 190 alatt kezdte, aztán fokozatosan 194 forintra erősödött a zöldhasú. Az amerikai dollár erősödése általában negatívan hat a kockázatosabbnak tartott befektetési eszközökre, így a feltörekvő piaci devizákra, köztük a forintra. A csütörtök délután megjelent makroadatok ugyan a nemzetközi tőzsdéken eladói nyomást okoztak, de a forintot nem gyengítették.

Jelenleg szinte minden az euró/dollár árfolyamtól függ, érdemi forinterősödés csak az euró drágulása esetén várható. A piac továbbra is nagy figyelemmel kíséri az osztrák bankrendszerrel kapcsolatos híreket, mert számos osztrák banknak van magyarországi leánya - idézett a Raiffeisen Bank egy elemzéséből a Dow Jones gazdasági hírszolgálat. (Hypo Alpe Adria Groupot hétfőn államosították és az Östereichische Volksbank pedig állítólag felügyeleti figyelőlistára került.) Emellett a görögország adósságával, és adósminősíétésvel kapcsolatos hírek is befolyásolhatják a forint jegyzését.