A Lukoilt is hírbe hozták a Mollal

Vágólapra másolva!
A Mol eladná a horvát INA olajipari vállalatban lévő részesedését, hogy megakadályozza az osztrák OMV csoport további részvényvásárlását - írta az osztrák Wirtschaftsblatt jól értesült horvátországi üzleti körökből származó információkra hivatkozva. Egyes hírek szerint a Lukoil is meg akarja szerezni a Molt.
Vágólapra másolva!

Az osztrák lap szerint az üzletrész eladása a Mol részvény-visszavásárlási akciójának tetemes költségeivel indokolható, valamint azzal, hogy az INA megvétele nem bizonyult igazán jó üzletnek: a horvát vállalatnak a hatóságilag megállapított gázárak miatt csökkent a nyeresége. Ugyanakkor horvát elemzői vélemények szerint a Molnak van elég készpénze és lehetősége arra, hogy hiteleket vegyen fel részvényei visszavásárláshoz, és nincs szüksége üzletrészek eladására.

Esetleg a Lukoil?

A híresztelések mögött inkább az orosz Lukoilnak a Mol megszerzésére irányuló törekvése állhat - idézi a Wirtschaftsblatt a Hypo Alpe-Adria horvátországi részvénypiaci elemzőjét, anélkül hogy felvázolná az összefüggéseket. A Lukoil már régóta tervezi az expanziót a térségben: Szerbiában piacvezető, vegyes vállalatot tervez a szlovén Petrollal, de az ügyletet még nem hozták tető alá.

A Molnak 25 százalék plusz egy részvénye van az INA-ban, a pakettet 2003-ban vásárolta 505 millió dollárért. Egyes elemzők nem tartanák szükségképpen rossz dolognak, ha a Mol eladná az üzletrészét. A Mol jövőbeli nyereségtermelőnek tekintette a INA-t, a horvát kormány vonakodása miatt azonban egyelőre nem tudja növelni tulajdonhányadát, és előfordulhat, hogy beragad a jelenlegi pozíciójába. Ezért nem lenne feltétlenül negatív fejlemény, ha a Mol megválna részvénycsomagjától.

A Mol és az OMV egyesülése révén növekedne a részvényesi érték, és erősebb vállalat jönne létre, amely jobban ellen tudna állni a nagy olajtársaságok felvásárlási kísérleteinek - idézi varsói keltezésű jelentésében a Thomson Financial Mark Mobiust, a Templeton Asset Management ügyvezető igazgatóját. A Templeton a Mol-részvények mintegy két százalékát tartja kézben. "Azt javasoljuk, hogy a két vállalat vezetősége tanulmányozza alaposan egy ilyen ügylet lehetőségét" - mondta Mobius, akinek véleménye a hírügynökség szerint általában irányadó a kisbefektetők számára. Arra a kérdésre, hogy a Mol és az OMV fúziója mit jelentene a vezető lengyel olajcég, a PKN Orlen számára, Mobius így válaszolt: "Sebezhető pozícióba kerülne, hogy enyhén fejezzem ki magamat."

Tőzsdehírek

A Mol július 2-án megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt.-vel 10 933 000 darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az MFB befolyása 10 százalékra nő - közölte az olajtársaság kedden. A megegyezés része a június 22-én közzétett tőkeszerkezet optimalizációs programnak. E program keretében a Mol a múlt héten megegyezést írt alá az OTP Bankkal 8 757 362 darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az OTP befolyása 9,1 százalékra, 9 752 158 darab részvényre emelkedett.

Azóta a Mol folyamatosan vásárolja saját részvényeit a tőzsdén. A legutóbbi, július 2-i tranzakció után, amikor 508 574 darab Mol részvényt vásárolt 27 902 forintos átlagárfolyamon, saját részvény állománya 9 887 690 darabra, mintegy 9,1 százalékra nőtt. Ezenkívül a társaság birtokában van az összesen 578 darab "C" sorozatú Mol részvény is. A Molnak a fentieken kívül vételi opciója van 8,2 százaléknyi Mol-részvényre, amelyek jelenleg a BNP Paribas-nál vannak. Továbbá az olajtársaság a Magnolia Finance Ltd.-nek is eladott 5,5 százaléknyi saját részvényt 2006 márciusában úgy, hogy vételi opciót is kötött a visszavásárlásra.

Határozott és átlátható lépéseket ígér a kabinet

Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: a tranzakció független a kormánytól. A Magyar Fejlesztési Bank - csakúgy, mint a Mol - egy üzleti vállalkozás, amely a piaci logikának megfelelően, önállóan hozhat ilyen típusú döntéseket. Az egyetlen megkötés, hogy - mint minden tőzsdei vállalatot érintő részvényügyletnél, ennél is - érvényes a tájékoztatási kötelezettség, amelynek a társaság eleget tett. Arra a kérdésre, hogy a kormány utasítására, illetve közbenjárásával történt-e a tranzakció, illetve játszott-e bármilyen szerepet a kormány vagy az állam ebben az ügyletben, a szóvivő azt mondta: a Magyar Fejlesztési Bank közvetlenül a nyilvános bejelentés előtt tájékoztatta a kormányt is a döntésről, amelyet azonban önállóan hozott meg a társaság vezetése.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: a kormánynak nincs lehetősége és szándéka sem arra, hogy közvetlenül beavatkozzon tőzsdei részvényügyletekbe, a kabinet azonban a jogszerű eszközök igénybevételében elmegy a végsőkig a nemzeti olajtársaság megvédése érdekében. "Meg tudom erősíteni azt is, hogy ezekkel a lépésekkel kapcsolatban eleget fog tenni a tájékoztatási kötelességének is. Ha ilyen lépésre sor kerül, azt a kormány be fogja jelenteni: határozott és átlátható, transzparens lépéseket fogunk tenni a Mol védelmében" - mondta a kormányszóvivő.

Az OMV a múlt héten jelentette be, hogy 8,6 százalékkal 18,6 százalékra növelte részesedését a Molban, és "baráti tárgyalásokat javasolt az együttműködésről". A Mol visszautasította az ajánlatot, és sajátrészvény-vásárlásba kezdett, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig kijelentette, hogy a kormány ellenséges felvásárlási kisérletnek tekinti az akciót, és minden lehetséges eszközzel meg fogja akadályozni.