FT: Az OMV megkérdőjelezi a Mol stratégiáját

Vágólapra másolva!
Megkérdőjelezi az osztrák OMV olaj- és gázipari cég a Mol vállalatvezetési módszereit és stratégiáját, különösen a saját részvények visszavásárlása kapcsán - írta a szerdai Financial Times.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója a londoni üzleti napilapnak azt mondta: egyre több kérdés merül fel a Mol részvényvásárlásaival kapcsolatban. A Financial Times szerint "úgy tudni", hogy a program a június 22-ei kezdet óta csaknem teljesen felemésztette a magyar cég 1,5 milliárd dollárnyi készpénzállományát. Ruttenstorfer azt mondta: a piac "egy kicsit közelebbről meg fogja vizsgálni a Mol vállalatvezetési helyzetét". Hozzátette: a Mol nyilván fel fogja ismerni, hogy tőkeallokációját nem összpontosíthatja csak a sajátrészvény-vásárlásra.

A Financial Times felidézi, hogy az OMV, amelynek már 18,6 százaléka van a magyar cégben, "baráti" tárgyalásokat kért a Mol vezetésétől a lehetséges együttműködésről, de "Ruttenstorfer egyértelművé tette, hogy azt szeretné, ha a tárgyalások egyesüléssel végződnének - ezzel egy több mint 60 milliárd euró értékű vállalat jönne létre -, vagy valamilyen más nagyszabású szövetség alakulna ki". A londoni napilap szerint a Mol mindeközben részvénycsomagokat kölcsönzött "a vállalatvezetéshez köthető" bankoknak, "így kerülve meg azt a magyar törvényt, amely tiltja tőzsdei cégeknek 10 százaléknál több saját részvény birtoklását".

Egyes elemzők feltételezése szerint a Mol ezzel a módszerrel több mint 40 százaléknyi saját részvényt ellenőrizhet, jóllehet a magyar cég szerint a valós arány nem éri el a 20 százalékot, áll a Financial Timesban.

A Financial Times szerint magyar kormányilletékesek kijelentették: tekintve a Mol nemzetbiztonsági fontosságát, fontolóra veszik, hogy törvényi úton akadályozzák meg az átvételt. Budapesten azt mondják: a Molt egy olyan vállalat által történő "lenyeléstől" védik, amely gyakorlatilag állami ellenőrzés alatt áll, és így ki van téve egy idegen kormány politikai beavatkozásának - áll a cikkben.

A Financial Times szerint a Mol vezetése, élén Hernádi Zsolttal, politikailag befolyásos, és Csányi Sándor OTP-vezér személyében kulcsfontosságú szövetségese van. Csányi "személyesen is közel áll Hernádihoz", és benne van a Mol igazgatótanácsában. Emellett odafigyel szavára a miniszterelnök is, és elemzők szerint befolyással bírhatott a kormányzati reakcióra, írta a brit gazdasági napilap.

A Financial Times szerint az akadályokat tekintve az OMV pozíciója reménytelennek tűnhet. Ruttenstorfer azonban úgy tartja, hogy a közép-európai olaj- és gázipar további konszolidáció előtt áll, és ő azt szeretné, ha az OMV bármiféle átalakulás középpontjában lenne, még ha két-három évet várnia is kell. "Egy bizonyos ponton lehetséges lesz leülni egy baráti megbeszélésre arról, hogy a dolgokat miképp lehet megoldani az összes részvényes érdekeit szolgáló módon" - idézte az OMV vezetőjét a Financial Times.