A várakozásoknál jobb Richter-profit

Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon Nyrt. 2007 első félévében nem konszolidáltan 16,6 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 44,6 százalékkal alacsonyabb a múlt év első félévében elértnél, a gyógyszergyár árbevétele 2,6 százalékkal 84,5 milliárd forintra mérséklődött - közölte a társaság a nemzetközi számviteli jelentési szabvány (IRFS) szerinti gyorsjelentésben kedden.
Vágólapra másolva!

A második negyedévi 9,4 milliárd forintos adózott nyereség 40,9 százalékkal marad el az előző évi bázistól, viszont egy picit jobb az elemzői konszenzusnál.

Komoly visszaesésre számítottak az elemzők, hiszen a társaság gazdálkodását kedvezőtlenül befolyásolta a belföldi eladások visszaesése, az új adófizetési kötelezettségek, továbbá a forint dollárral szembeni jelentős erősödése.

A piac által ismert működéséi környezet negatív fejleményeihez javarészt megfelelően alkalmazkodott a Richter, de az eredmény még így is jelentősen elmarad a tavalyi rekordszámoktól. Összességében a már szinte teljesen beárazott negatív fejleményektől eltekintve, inkább pozitív a gyorsjelentés által tükrözött kép - közölte az [origo]-val Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője. A szakértő szerint azonban a képet valamelyest árnyalja az üzemi költségek, azon belül a marketing és értékesítési költségek vártnál jelentősebb emelkedése.

Bogsch Erik, a cég vezérigazgatója dollárban 5-10 százalékos forgalom növekedést vár a FÁK-országokban az idén, az amerikai piacon szintén 5-10 százalékos forgalom bővülésre lát lehetőséget ebben az évben.Negyedévvel korábban mindkét piacon a tavalyival azonos szintű forgalmat jelzett előre a társaság. Belföldön továbbra is 20 százalékos árbevétel kieséssel, az Európai Unióban, euróban 10 százalékos növekedéssel számol a társaság.

A konszolidált árbevétel 6,3 százalékkal 111,2 milliárd forintra nőtt az év első hat hónapjában, a konszolidált mérleg szerinti nyereség pedig 18,5 milliárd forint volt, 41 százalékkal kevesebb a bázisnál.

A magyar piacon az árbevétel 16,3 milliárd forint volt, ami 9,1 százalékos csökkenést jelent. Az eredményt jelentősen befolyásolták az új támogatási rendszer miatti áprilisi árcsökkentések. Az értékesítést kedvezőtlenül érintette még, hogy a vizsgált időszak végén a nagykereskedői és patikai készletek jelentősen csökkentek a július 1-jével hatályba lépett újabb árcsökkentés miatt.

A kivitelből származó árbevétel 362,5 millió dollár volt, ami 11,6 százalékos emelkedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Az exportból a FÁK régió 167,9 millió dollárt tett ki, ami 7,3 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A növekedés elsősorban a szteroid hatóanyagok, valamint egy késztermék sikerének tudható be.


Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) az első félévben 890 forint volt, szemben az előző év első hat havi 1607 forinttal. Az EPS konszolidáltan 995 forintot tett ki, míg egy évvel korábban 1687 forint volt.