Ománban kutat gáz után a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol Nyrt. megkétszerezi az ománi gázkutatásra szánt összeget az eddigi kedvező eredmények alapján. A több tízmillió dolláros projektben 3-4 évnyi szeizmikus mérés, majd két kutatófúrás, végül kedvező esetben a termelés következik.
Vágólapra másolva!

Ománban a Mol újabb ajánlattételi lehetőségeket is vár a további mezőkre, miközben erősíti ottani partnerkapcsolatait. Omán a társaság közel-keleti tevékenységének a központja - mondta a Világgazdaságnak a társaság közel-keleti, afrikai és kaszpi területekért felelős kutatás-termelési igazgatója, Somfai Attila.

Líbiában bekerült a Mol a kutatási és termelési licencekért tolakodó társaságok közé, amelyek az ország 3-5 évvel ezelőtti, a nyugati befektetők előtti nyitásának köszönhetően kelhetnek birokra évente 2-3 alkalommal a tendereken. A Mol - jó technikai felkészültségének köszönhetően - előminősítést szerzett egy most folyó blokküzemeltetési és befektetési tenderen. Igaz, a listán, amelyre felkerült, azok a társaságok szerepelnek, amelyek önállóan nem, csak valamely Líbiában tapasztalattal rendelkező céghez társulva nyerhetnek tendert. A Mol a tavaly nyitott líbiai irodából irányítja észak-afrikai tevékenységét.

A cég külföldön csak Pakisztánban termel gázt, ahol szemet vetett a helyi választások után magánosítandó PPL gáztermelő vállalatra is. Katarban nem aktív, de igen jók a kapcsolatai a helyi olajminisztériummal a kilencvenes évekből, amikor az amerikai Chevronnal volt ott közös koncessziója. Somfai Attila pillanatnyilag nem lát megszerezhető katari koncessziót, de az országot a Mol térségbeli egyik lehetséges bástyájának tekinti.

Irakon belül a Mol számára az egyébként is biztonságosabb északi, kurdok lakta terület a vonzóbb. A kapcsolatfelvétel megindult, miután nemrég megszületett a külföldi cégek koncessziója védelmét is szolgáló (még parlamenti jóváhagyásra váró) helyi olajtörvény. Irodát ott nem nyitott a Mol.

A Lukoil szemet vetett a Molra

A Lukoil orosz olajóriás kilencmilliárd dollárt szán európai finomító, üzemanyag nagy- és kiskereskedelmi vásárlásaira, mondta a Financial Timesnak a cég elnök-helyettese. Leonyid Fedun szerint érdekli cégét a magyar Mol és a lengyel PKN Orlen is, amelyek finomítói a csökkenő határhaszon miatt most inkább eladói, mint vételi pozícióban vannak. A vezető úgy látja ugyanakkor, hogy "az erős nacionalizmus Kelet-Európában, sőt Európa egészében meghenezíti a cégfelvásárlásokat". Sokkal könnyebb csak külön finomítókat megszerezni, amelyek a csökkenő északi-tengeri olajtermelés miatt egyre rosszabb helyzetben vannak.