A Mol megveheti az olasz IES-t

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerdán jóváhagyta, hogy a Mol megvásárolja az olasz Italiana Energia e Servizi (IES) olajipari társaságot. Az árat a Mol korábbi közlése szerint az ügylet zárása után fogják nyilvánosságra hozni. A zárás a versenyhivatali jóváhagyás függvényében 2007. negyedik negyedévben várható.
Vágólapra másolva!

A bizottság úgynevezett egyszerűsített eljárással, egy hónap eltelte után automatikusan hagyta jóvá az üzletet, amely ellen harmadik fél nem élt ellenvetéssel. A Mol 2007. július 30-án írta alá a szerződést az IES finomítással és kereskedelemmel foglalkozó társaság 100 százalékának megvásárlásáról.

Az IES tulajdonában van a mantovai finomító, és 165 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózatot is működtet - ebből 30-at maga a társaság birtokol. A Mol 15 százalékkal, éves szinten 2,6 millió tonnáról 3 millió tonnára kívánja növelni a mantovai finomító kapacitását a következő 5 évben, egy 130 millió eurót kitevő fejlesztési program végrehajtásával.

Az IES 1,295 milliárd euró árbevétel mellett 98 millió euró EBITDA-t ért el a 2006. június 30-ig tartó pénzügyi évben.

Az akvizíció erős piaci jelenlétet biztosít a Mol számára Észak-Olaszországban és fontos lépés a cég 2010-es tervszámainak eléréséhez. A Mol tervei között szerepel, hogy javítsa az IES finomítójának és kiskereskedelmi hálózatának profitabilitási mutatóit.