Lengyelországban vett céget a Richter

Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon bejelentette, hogy társul a lengyel Polpharmával, ezáltal Közép-Kelet Európa vezető gyógyszeripari vállalata jön létre 923 milliárd forintos (5,350 milliárd dolláros) piaci kapitalizációval. A tranzakció értéke 231 milliárd forint (1,337 milliárd USD). Miközben az első kilenc hónapban az adózott nyereség közel 40 százalékkal csökkent. A csökkenést az eladások visszaesésével, új adókötelezettségekkel és a dollár gyengülésével magyarázzák a cégnél.
Vágólapra másolva!

A Richter Lengyelország legnagyobb generikus gyógyszergyártójával, egyúttal a bővülő lengyel piac második számú szereplőjével társul. A társulás eredményeképpen, a Richter stratégiájával összhangban megerősödik a társaság piacvezető szerepe a régióban, megnő a vállalat mérete, és működési lehetőségei is javulnak - olvasható a magyar cégnek az [origo]-hoz is eljuttatott közleményében. A tranzakcióban részt vevők a Polpharma értékét 231 milliárd forintban, (1,337 milliárd dollárban) állapítják meg. Az akvizíciós érték új Richter-részvények kibocsátásával kerül kiegyenlítésre. A Polpharma tulajdonosa a Genefar BV, egy, a Starak család érdekeltségét is képviselő befektetői társaság, amelyet Jerzy Starak által irányított befektetői csoport ellenőriz. A tranzakció lezárultával a Genefar BV, mint a Polpharma jelenlegi tulajdonosa, mintegy 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik majd a Richter társaságban és Jerzy Starak, aki jelenleg a Polpharma Felügyelő Bizottságának elnöke, a Richter Igazgatóságának elnökhelyettesi tisztségét fogja betölteni a jövőben.

Az igazgatóság véleménye szerint a társulás mögött jól megalapozott stratégiai megfontolások állnak, és ez a tranzakció kiemelkedő lehetőséget teremt a részvényesi érték jelentős növelésére. "A Richter és a Polpharma meglévő termékportfoliói nagymértékben kiegészítő jellegűek. A tranzakció eredményeképpen tovább erősödik pozíciónk a régióban, elsősorban Lengyelországban, jobb növekedési lehetőséget biztosítva a Richter számára" - mondta Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója.

Orosz ügylet

A Richter Gedeon megállapodott egy, a Genefar BV-t is tartalmazó befektetői csoporttal, az orosz OAO Akrihin 80,62 százalékának megfelelő tulajdonrész megszerzésében, 593 684 darab, újonnan kibocsátott Richter-részvény ellenértékeként. A tranzakció a szükséges hatósági engedélyek, illetve a Polpharma vállalattal történő társulás sikeres végrehajtásának függvénye. A megállapodás részeként a Genefar lesz az átadott Richter-részvények tulajdonosa. A vételár 22 milliárd forint (128 millió dollár). Az Akrihin jól bevezetett, az orosz piacon több mint 70 éve jelenlévő márkanevet birtokol. Az Akrihin az első öt oroszországi gyógyszergyártó közé tartozik, árbevétele 2006-ban 63 millió dollár volt.

Közel 40 százalékkal kisebb profit

Az év első kilenc hónapjában 25,473 milliárd forint adózott nyereséget könyvelt el a Richter Gedeon Nyrt., 39,4 százalékkal kevesebbet, mint 2006 azonos időszakában - közölte a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti nem konszolidált gyorsjelentésben. Konszolidáltan az adózott profit 37,7 százalékkal 27,253 milliárd forintra esett vissza. A gyógyszercég a nyereség csökkenését a belföldi eladások visszaesésével, új adófizetési kötelezettségekkel és a forint dollárral szembeni jelentős erősödésével magyarázza. A nem konszolidált árbevétel 1,4 százalékkal 128,293 milliárd forintra mérséklődött, ugyanakkor konszolidáltan 5,7 százalékkal 167,756 milliárd forintra nőtt. A nem konszolidált adatok alapján az egy részvényre jutó nyereség (EPS) - korrigáltan - 2256 forintról 1367 forintra csökkent, a konszolidált profit alapján pedig 2341 forintról 1427 forintra esett vissza.

Csak a harmadik negyedévben a Richter nem konszolidáltan 8,878 milliárd forint adózott profitot könyvelt el, 26,6 százalékkal kevesebbet a bázisnál. A belföldön elért 23,428 milliárd forint nem konszolidált árbevétel 14,2 százalékkal csökkent, ugyanakkor az export dollárban 16,6 százalékkal 562,6 millió dollárra nőtt. Forintban a 104,865 milliárd forint exportárbevétel 1,9 százalékkal volt több, mint 2006 azonos időszakában.

Az első kilenc hónapban a belföldi piacon az új támogatási rendszer árcsökkentő hatása és az érvényesült, hogy az időszak végére a nagykereskedők és a patikák csökkentették készleteiket az október elejei újabb árcsökkentés miatt. A Richter 6,23 százalékos piaci részesedéssel a harmadik legnagyobb szereplő a magyar gyógyszerpiacon. A külpiacon a FÁK-országokban 266,5 millió dollár értékű terméket adott el a Richter, 18,1 százalékkal többet a bázisnál. Az oroszországi jóléti program (DLO) és az elszámolási rendszer egyszeri hatását kiszűrve a növekedés közel 43 százalékot tett ki - közölte a Richter a gyorsjelentésben. A cég 4,5 millió dollár értékben szállított termékeket az orosz DLO program keretében. Az Európai Unió országaiban az eladások euróban 5,3 százalékkal nőttek, dollárban pedig 13,9 százalékkal 177,8 millió dollárra emelkedtek. Az Egyesült Államokba irányuló kivitel 23,9 százalékkal emelkedett, 77,8 millió dollár volt. A világ többi országába összesen 40,5 millió dollár értékű terméket értékesített a Richter, ez 6 százalékos éves növekedést jelent.

Az árbevétel és az értékesítés közvetlen költségének különbözete, a bruttó fedezet 6,4 százalékkal 76,5 milliárd forintra csökkent és a fedezeti hányad a múlt év első háromnegyedévi 62,8 százalékról 59,6 százalékra esett vissza. Az üzemi szintű nyereség 22,3 százalékkal 26,14 milliárd forintra esett vissza. A Richter a háromnegyedév során 355 millió forint pénzügyi nyereséget könyvelt el, szemben a bázisidőszaki 8,195 milliárd forint nyereséggel. Az év első kilenc hónapjában a társaság, a 26,495 milliárd forint adózás előtti nyereségből 1,026 milliárd forint különadót fizetett meg.

A társaság nem konszolidált mérlegfőösszege az időszak végén - öt százalékos éves növekedéssel - 318,791 milliárd forint volt. A 18,638 milliárd forint jegyzett tőkéjű Richter saját tőkéje az időszak végén elérte a 297,869 milliárd forintot, ami 7,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A saját tőke döntő része, 259,921 milliárd forint az eredménytartalék. A nem konszolidált cash flow kimutatás szerint a gyógyszercég az időszak végén 35,936 milliárd forint készpénzzel rendelkezett, míg egy évvel korábban 43,623 milliárd forint volt a készpénzállomány. A konszolidált adatok szerint a 167,756 milliárd forint árbevételhez képest a bruttó fedezet 89,111 milliárd forint volt, ami 3,9 százalékos éves csökkenést jelentett. Az üzemi szintű nyereség 20,3 százalékkal 28,541 milliárd forintra csökkent és a pénzügyi veszteség 426 millió forint volt, míg egy évvel korábban a Richter konszolidáltan 7,484 milliárd forint pénzügyi nyereséget könyvelt el. A Richter konszolidált mérlegfőösszege szeptember 30-án 343,087 milliárd forint volt, 7,5 százalékkal több a bázisnál. A saját tőke 7,2 százalékos éves növekedéssel elérte a 300,997 milliárd forintot.

A volt Szovjetunió a kulcspiac

A főbb számok tekintetében elmondható, hogy jelentős meglepetést nem okoztak, a termékportfolióban bekövetkező pozitív változások és az export dinamikus emelkedése nem tudták teljesen ellensúlyozni a dollár gyengülésének negatív hatását, illetve a hazai piacon bekövetkező igen drasztikus visszaesést - értékelt Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője. Az igen dinamikus növekedés a kulcsfontosságúnak tekintett FÁK-piacon viszont már vonzóvá tehetik a papírt a jelenlegi szinteken, miután a FÁK-piacokkal szembeni kitettség jelenti a fő "sztorit" a papírban - teszi hozzá. Másrészről azonban a magyar piac még az igen pesszimista várakozásokat is alulteljesítette. Ezek eredőjeként önmagában a gyorsjelentés jelentősebb árfolyammozgást nem indokolna rövidtávon, azonban hosszabb távon az elemző szerint a jelenlegi árfolyam mellett a papír vételre ajánlható. Tapaszti szerint a cégvásárlások is pozitív hatással lehetnek a cég papírjainak árfolyamára.