A Citigroup eladatná az OMV-részvényeket

Vágólapra másolva!
A Citigroup elemzői tartás helyett eladásra javasolják az osztrák OMV papírjait, egyebek mellett azért, mert szerintük az osztrák vállalatnak kicsi az esélye arra, hogy ellenőrzése alá vonja a Mol-t. Az elemzők egyúttal 55 euróról 44-re szállították le a részvény célárát.
Vágólapra másolva!

Az elemzők szerint a magyar kormány megfelelő választ adott az Európai Uniónak az ellenséges felvásárlást meggátolni hivatott Lex-Mol-lal kapcsolatos fenntartásaira és láthatólag nem tart az eljárástól. Ugyanakkor a magyar kőolajipari vállalat már stratégiai szövetségre lépett a térség egyik legjelentősebb energiacégével, a cseh CEZ-zel.

A Citigroup szerint az OMV-nek az az érvelése sem állja meg feltétlenül a helyét, hogy a jelenlegi olajpiaci körülmények között a kisebb cégek nem igazán tudnak labdába rúgni, mivel a túlméretezett olajipari vállalatok sem képesek lényeges növekedésre.

A Citigroup elemzői az OMV besorolásának megváltoztatását a Mol-ügylet mellett további két tényezővel magyarázzák, Romániában - ahol az OMV a Petrom többségi taulajdonosa. Növekszenek a kockázatok, mert a lej gyengülése hátrányosan érinti a makrogazdasági folyamatokat, továbbá kezd teret veszíteni az OMV támogatta Nabucco földgázvezeték és az Adria LNG-tároló építése a Gazprom által szorgalmazott Déli Áramlat vezetékrendszerrel szemben. A bécsi tőzsdén csütörtökön az OMV 3,05 százalékos, 44,93 eurós emelkedéssel kezdett.