Pánik uralja a magyar kötvénypiacot

Vágólapra másolva!
Nincs ok aggodalomra az állampapír-piaci folyamatok miatt - mondta Veres János pénzügyminiszter, aki ugyanakkor elismerte, hogy a PM, az MNB és az ÁKK szakértői tanácskoznak az ügyben. Korábban rémhírnek minősítette a "válságtanácskozásról" szóló piaci információkat a pénzügyi tárca szóvivője. Elemzők szerint sokáig nem tartható a helyzet.
Vágólapra másolva!

Nincs ok aggodalomra az állampapír-piaci folyamatok miatt, a szakemberek foglalkoznak a helyzettel - mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken délután. "A piacok elemzése zajlik. Folyik az egyeztetés ez ügyben az érintett szereplők, a Pénzügyminisztérium, a jegybank és az ÁKK között - tette hozzá a pénzügyminiszter. "Nincs tudomásom arról, hogy központi intézkedés készülne az állampapír-piacon" - válaszolta újságírói kérdésre Veres János.

Menekülő befektetők

Pénteken reggel a másodlagos állampapír-piac szinte megfagyott, kereskedők elmondása szerint szünetel a jegyzés, gyakorlatilag nincsenek vételi ajánlatok. A globális likviditáshiány miatt a magyar állampapírokból is menekülnek a külföldi befektetők. A példa nélküli állapot feloldására forgatókönyv nincs, a kereskedők szerint a piacot csak valamilyen központi beavatkozás lendítheti ki a holtpontról - vélték a kereskedők.

Szűkös a mozgástér

Most minden apró hírnek nagy jelentősége lehet, a helyzet mindenképpen orvoslásra vár, a rendelkezésre álló eszköztár azonban meglehetősen szűkös - vélekednek elemzők. Sokáig nem tartható a mostani helyzet, ráadásul tekintve, hogy a pánik a globális piacokról indult ki, így nehéz helyi szinten hatékonyan beavatkozni. A jegybanki beavatkozás a kötvénypiacon mindenesetre magában hordozza az a piaci instabilitás csökkenését - mondta az [origo]-nak Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője.

Most érdemes kötvényt venni

Pánik uralja a magyar kötvénypiacot, de ilyen előfordul a tőzsdéken is válságosabb időszakokban - mondta el az [origo]-nak Lányi Bence, a Raiffeisen Bank elemzője, aki hozzátette: hogy az elemzők is csak a kiszivárgott információkat ismerik, mert a kötvényeket egy zárt piacon adják veszik, amire nekik sincs rálátásuk. Hosszabb távra azonban most érdemes kötvényeket venni az elemző szerint, hiszen például a hároméves lejárat hozama, évi 10 százalék körül van. Mindez annak az eredménye, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hét eleji kibocsátás csökkentése csak átmenetileg tudta stabilizálni a piacot. A héten ugyanis ugrásszerűen 82-107 bázisponttal nőttek a hozamok.

A jelentős növekedés mögött elsősorban külső okok játszanak szerepet az amerikai jelzálogpiaci válság miatt. A csökkenő kockázatvállalási kedv ugyanis a feltörekvő piacokon is érezteti hatását, amire csak rátesz egy lapáttal, hogy a magyar makrogazdasági adatok nem túl kedvezőek, különösen a növekedési ütem és az infláció.

A kamatemelés sem garancia

Éppen azért mert elsősorban külső tényezők miatt van pánik a kötvénypiacon, egy esetleges kamatemelés sem biztos, hogy segíthet. Lányi úgy véli egy 25 bázispontos emelésnek semmi értelme, az 50-75 bázispontot pedig már beárazta a piac, így csak egy ennél komolyabb emelésnek lehet hatása, ezt azonban szerinte a magyar jegybank nem fogja meglépni. Segítséget jelenthet ugyanakkor, ha az ÁKK vásárlóként jelenik meg a piacon, amire valószínűleg van fedezete. Bár ezt egyelőre cáfolták az illetékesek, Lányi szerint nem lehet kizárni.

Az elemző úgy látja, hogy bár lehet még további hozamemelkedés is, aki hosszabb távon gondolkodik annak már érdemes lehet itt is vásárolni, hiszen például egy hároméves kötvénnyel évi 10 százalékot lehet elérni.

A Napi Online által megszóltatott kereskedő szerint addig nincs nagy baj, amíg mindez csak a másodlagos piacot érinti. A lap szerint Magyarország a kereskedők szemében nem tartozik a stabil fundamentumú Csehország, Szlovákia vagy Lengyelország társaságába, ami erősíti az eladási hangulatot. Emellett a népszavazással és a 15-i eseményekkel kapcsolatos politikai bizonytalanság is tényező a lap szerint.

Egyelőre stabil a forint

A magyar deviza árfolyama egyelőre nem látszik elszabadulni: némiképp 265,2 forint alatt van a jegyzés. Amennyiben azonban komolyabb eladási hullám indulna meg, a tőkekivonás ütné a forint árfolyamát is a fundamentális következmények mellett, a monetáris tanács kényszerszigorítással is szembe kerülhet - erről azonban pillanatnyilag nincsen szó.

Délelőtt még rémhírnek minősítette Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője azt a piaci információt, hogy válságtanácskozásra ültek volna össze a Pénzügyminisztérium, a jegybank és az ÁKK képviselői a másodlagos állampapír-piaci fejlemények miatt. "Az ideges piacon megalapozatlan hírek terjednek" - fogalmazott délelőtt Pichler Ferenc. Szavai szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megtette a szükséges lépéseket az állampapír-piac stabilizációjára azzal, hogy csökkenti a kötvény, és növeli a diszkont kincstárjegyek kibocsátását.