Ma már megnyugodhat a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 177,76 pontos csökkenéssel, 21 532,76 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,82 százalékkal gyengült.
Vágólapra másolva!

A belföldi politikai bizonytalanság kedden már kevésbé éreztetheti hatását a budapesti részvénypiacon - vélik a megkérdezett piaci elemzők. Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír elemzője szerint a hazai politikai bizonytalanság miatt még negatív lehet a hangulat a részvénypiacon, de nagymértékű esést nem valószínűsít.

Véleménye szerint a külföldi befektetőknek nem érdeke az eladói nyomás kierőszakolása, hiszen "nyakig ülnek" magyar állampapírban és részvényben. Stratégiájuk kialakítása hosszabb időt vehet igénybe, ugyanakkor rövid távon sor kerülhet a pozíciók csökkentésére. Ez alapján a Cashline elemzője továbbra is lefelé várja a piacot, ami a vezető részvények közül elsősorban az OTP és a Magyar Telekom árfolyamán érződhet.

Dobár Péter, a CIB Bank elemzője úgy véli, a piac hétfőn már nagyrészt beárazta a kormányválság hatását, így további jelentős esést nem vár. Bár a politikai helyzetből adódó bizonytalanság továbbra is fennmarad a piacon, kisebb korrekcióra sor kerülhet a hétfői 2,4 százalékos visszaesés után.

A CIB Bank elemzője szerint az OTP indokolatlanul nagyot esett hétfőn, emiatt a szakértő a bankrészvény enyhe emelkedését valószínűsíti. A Mol árfolyama viszont nyomás alá kerülhet a nyersolaj árának jelentős csökkenése miatt.

A BUX hétfőn 528,44 pontos, 2,38 százalékos csökkenéssel, 21 710,52 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 26,2 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek.

Legjobban az OTP ára esett, a bankpapír 480 forintos, 6,64 százalékos visszaeséssel, 6750 forinton zárt. A Mol 60 forinttal, 0,28 százalékkal 21 490 forintra gyengült, a Magyar Telekom részvények ára 6 forinttal, 0,74 százalékkal 809 forintra csökkent.