A Richteré a GZF POLFA

Vágólapra másolva!
Richter Gedeon Nyrt. további 29,6 százaléknyi üzletrész megvásárlásával 99,8 százalékos tulajdonosa lett a lengyel Grodziskie Zaklady Farmaceutyczne POLFA (GZF Polfa) gyógyszergyártó cégnek - jelentette be a Richter Gedeon a BÉT honlapján csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a lengyel Államkincstár a GZF Polfában még meglévő üzletrészét július 16-án aláírt szerződés szerint eladta a magyar gyógyszercégnek 87,3 millió lengyel zlotyiért (az MNB jelenlegi árfolyamán 6,29 milliárd forint). A tranzakció a vételár megfizetésével lezárult - áll a közleményben.

A Richter 2002-ben a privatizációs pályázat győzteseként jutott a lengyel gyógyszercégben 51 százalékos részesedéshez, és ugyanakkor kapott jogot a többi részesedés elővásárlására.

A közlemény hangsúlyozza: a közel 100 százalékos döntési és irányítási pozíció a Richter számára a GZF Polfán keresztül is kedvező lehetőséget biztosít lengyelországi piaci helyzetének erősítésére.

A Richter július 14-én jelentette be, hogy véglegesen meghiúsult egy másik lengyel gyógyszertársaság, a Polpharma megvásárlása. Az eladó Genefar B.V. elállt a 2007 novemberében aláírt, mintegy 231 milliárd forint értékű üzlettől, amelynek során a Polpharma 99,65 százalékát és az oroszországi Akrihin 80,62 százalékát szerezte volna meg.