A Wal-Mart segített az amerikai tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Viszonylag jó napot zártak az amerikai tőzsdék. Segítette a jó hangulatot a világ legnagyobb áruházláncának, a Wal-Martnak a kedvező eredményekről szóló beszámolója, és az, hogy az olaj ára csökkenésnek indult, így a fogyasztás újra növekedésnek indulhat az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Erősödtek a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,0 százalék (25,05 pont) emelkedéssel 2453,67 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 11 615,93 ponton zárt 0,72 százalék (82,97 pont) növekedéssel.

A kereskedők elmondták: a növekedést elsősorban az váltotta ki, hogy a szerdai, közel három dolláros drágulás után csütörtökön a kőolaj ára csökkeni kezdett.

Ez felerősítette azokat a várakozásokat, hogy élénkül a lakossági fogyasztás. Csütörtökön drágultak a banki részvények kétnapi jelentős gyengülést követően.

17 éves csúcson az infláció

A kereskedés kezdetén még csökkentek a vezető tőzsdemutatók arra a kormányzati adatra, hogy júliusban - havi szinten - a vártnál kétszer nagyobb mértékű, 0,8 százalékos volt az amerikai infláció. Ezzel az éves ütem 5,6 százalék lett, 17 és fél éve a legmagasabb.

Miközben a befektetők továbbra is úgy vélik, hogy gondot jelent az infláció, ezt az aggodalmat mérsékelte a nyersanyagok, így a kőolaj árának az újbóli hanyatlása. Sokak szerint hosszabb távon ez az infláció mérséklődéséhez vezethet.

Segített a Wal-Mart

Erősítette a befektetői bizalmat, hogy a Wal-Mart Stores Inc., a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a vártnál jobb negyedéves eredményt jelentett és javított éves profit előrejelzésén is.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta szeptemberi jegyzése 99 centtel 115,01 dollárra süllyedt.