A Shell felnyomta a Molt és társait

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság kilenc olajtársaságra összesen 676 millió euró bírságot vetett ki, mondván a cégek felosztották maguk között a paraffinpiacot. Az érintett olajvállalatok között van a Mol, amelynek 23 millió eurót kell csengetnie.  
Vágólapra másolva!

Összesen tíz olajvállalat, az ENI, az ExxonMobil, a Hansen&Rosenthal, a Tudapetrol, a Repsol, az RWE, a Sasol, a Total és a Mol 1992 és 2005 között kartellbe tömörülve alakították ki a paraffinpiacon az árakat - állapította meg az Európai Bizottság, amely a cégekre összesen 676 millió eurós büntetést rótt ki.

A kartell tizedik tagja az angol-holland Shell is, ám a társaság volt a cégek közötti együttműködés vizsgálata során a koronatanú, ezért megúszta büntetés nélkül.

Az ügyben érintett magyar olajcéget az Európai Bizottság 23,7 millió euróra, - tegnapi hivatalos MNB-árfolyamon számolva - több mint 5,7 milliárd forintra bírságolta. A legnagyobb büntetést a kartellt vezető Sasol kapta, a dél-afrikai vállalat 318 millió eurót - 76,8 milliárd forintot köteles fizetni.