Kútba eshet a Mol-INA-részvénycsere

Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs megegyezés a Mol és a horvát kormány között az INA részvényeinek esetleges cseréjéről - közölte a Jutarnji List napilap internetes kiadása.
Vágólapra másolva!

Hernádi Zsolt vezérigazgató és Damir Polancec miniszterelnök-helyettes első találkozója nem hozott eredményt, a két oldal álláspontja "kicsit sem közeledett egymáshoz".

A lap beszámolója szerint a találkozón a részvénycsere kapcsán a Mol új irányítási rendszert képzel el a horvát olajtársaságnál. Eszerint nem lenne önálló igazgatóság és felügyelő bizottság, hanem egységes igazgatás működne a cégnél. Ennek élén egy vezérigazgató állna, aki a cég operatív irányítását végezné, valamint egy igazgató lenne, aki a felügyeletet látná el.

Az INA igazgatóságában hatan kapnának helyet, köztük három horvát menedzser, a vezérigazgatót pedig a magyarok adnák. Magyar kézbe kerülne a finanszírozási, beszerzési és eladási terület irányítása és a személyzeti kérdések is - értesült a Jutarnji.

A horvát kormány ugyanakkor ragaszkodik a hamarosan lejáró, a részvényekkel kapcsolatos vétójogának újabb öt évre történő meghosszabbításához. Ebben a kérdésben azért is sürgető a megegyezési kényszer horvát részről, mert a jelenleg érvényes részvényesi szerződésben szereplő ötéves időtartam október 28-án lejár.

Damir Polancec gazdasági miniszter és egyben a miniszterelnök-helyettes csütörtökön közölte: a kormány folytatni fogja a tárgyalásokat a Mollal a részvényesi szerződés újrafogalmazásáról. "A tárgyalások megszakításáról vagy sikertelenségéről szóló kijelentések teljesen valótlanok" - reagált a horvát sajtóban megjelent hírekre.

Kifejtette, hogy két oka van a szerződés újrafogalmazásának: a tény, hogy a kormány részesedése az INA-ban 50 százaléka alá került, valamint az, hogy a kormány beleszólási jogát biztosító rendelkezés hamarosan lejár.

A múlt héten zárult le a Mol ajánlattétele, amellyel a magyar olajcég már több mint 47 százalékosa lett a horvát társaságnak. A horvát kormánnyal folytatott tárgyalások tétje a még állami kézben lévő több mint 44 százalékos tulajdoni hányad egy részének részvénycserével történő megszerzése.