Szigorú szabályok a műtárgyak biztosítására

Vágólapra másolva!
Ősszel rendszerint új lendületet kap a műtárgy piac, aukciók, kiállítások sorát rendezik meg. A sokmilliós festményekre, szobrokra, bútorokra köthető vagyonbiztosításokra a hagyományostól eltérő értékbecslési és védelmi előírások vonatkoznak - ismertet a K&H Biztosító közleménye.
Vágólapra másolva!

A hazai műtárgypiacot az elmúlt húsz évben kiegyensúlyozott növekedés jellemezte. A festmények, bútorok, porcelánok és egyéb műtárgyak kereskedelme 2007-ben közel 15 milliárd forintot tett ki, egy-egy aukción pedig több százmillió forintért is gazdát cserélhetnek a tárgyak.

A magas érték nagyobb kockázatot is magában rejt, függetlenül attól, hogy lakásban vagy galériában van. A műtárgyakra természetesen köthető vagyonbiztosítás. A biztosítási díjak megállapításához az aukciók leütési árait, a nyilvánosságra került egyéb eladások értékét, a műtárgy katalógusokban megjelölt árakat veszik alapul a biztosító társaságok.

"A festmények, antik tárgyak, szőnyegek értékeléséhez a biztosítók gyakran vonnak be műtárgyszakértőket. Sőt, kiemelkedően nagy érték esetén, vagy ha például egy műtárgy eredete bizonytalan, akár több, egymástól független szakértőt is felkérhetnek, hogy reális értékre kössék meg a vagyonbiztosítást." - ismertette a biztosítók gyakorlatát Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A műtárgyakra vonatkozó biztonsági előírások a biztosítási összeg nagyságától függően változnak. Alapkövetelmény a megfelelő mechanikai védelem, vagyis a fal, a padlózat, a mennyezet, a nyílászárók megfelelő szilárdsága. Különösen fontos az üvegezés védelme, ami jelenthet biztonsági üveget, de az üvegfelületet védheti biztonsági fólia, rácsszerkezet, nagyszilárdságú spaletta vagy betörésvédelemre alkalmas redőny is. A jó minőségű zárak is elengedhetetlenek. A mechanikai védelmet gyakran további előírások egészítik ki, mint például az elektronikai védelmi rendszerek, kamerák, riasztók beszerelése. A betörésvédelmi eszközöket a MABISZ minősítő bizottsága a gyártó, forgalmazó kérése alapján minősíti, és ennek eredményét a MABISZ honlapján közzéteszi. "Előfordulhat olyan eset is, hogy 24 órás élőerős őrzést tesz kötelezővé a biztosítási szerződés." -mutat rá a különleges esetekre Kaszab Attila.

Az elmúlt két évtizedben egyes festmények ára gyakran több mint a tízszeresére nőtt. Akik évekkel ezelőtt vásároltak egy-egy képet, vagy még régebben őriznek otthon egy-egy műalkotást, tanácsos felülvizsgálni a biztosítási szerződésüket. Amennyiben az értékkövetésre nem fordított figyelmet a tulajdonos, előfordulhat, hogy egy sok évvel ezelőtt megkötött vagyonbiztosítás ma már csak töredékrészben fedezi a károkat, ha az értékes műtárgyat ellopják vagy megsérül.