Amerika nekilódult a Fed-vágás után

Vágólapra másolva!
A Fed radikális kamatcsökkentése nagy lendületet adott a részvénypiacok emelkedésének, a New York-i tőzsde és a Nasdaq piac vezető részvényindexe is nagyon jelentős nyereségbe ugrott fel.
Vágólapra másolva!

A Fed vártnál nagyobb kamatvágásának hullámain a nyereség a nap végére csak nőtt, így a tőzsde ipari mutatója, a Dow Jones (DJIA) 360 pont, azaz 4,3 százalékos emelkedéssel 8925 pontig ugrott meg, a Nasdaq Composite mutató viszont 81 pontot erősödve 5,4 százalékkal múlt fölül hétfői záró értékét, elérve az 1590 pontot. A vezető ipari index 30 komponenseének mindegyike emelkedést jegyzett a kereskedés végére. Már csak az a kérdés, hogy valóban visszatér-e a bizalom és a stabilizálódnak-e a piacok - kommentált Hugh Johnson, a Johnson Illington Advisors elnöke.

A lendületet részben a pénzügyi részvények biztosították a tőzsdén, elsősorban a Goldman Sachs befektetési bank részvénye. Ugyan a ház történelmének első negyedéves veszteségét jelenthette kedden, de ez a veszteség kisebb lett az előzetes várakozásoknál és a pénzügyi papír árfolyama 14 százalékkal ugrott meg. A JPMorgan Chase pénzügyi csoport részvénye is szárnyalt, csaknem 13 százalékkal drágulva, a Citigroup pedig 11,2 százalékkal izmosodott. A General Electric 5,7 százalékot fogott.

A Standard & Poor's 500 index 5,1 százalékkal ment, az emelkedést a kiskereskedelmi és az elektronikai termékeket gyártó vállalatok papírjai vezették. A pénzügyi szekció is erős volt, az XL Capital 27,2, a Genworth Financial 24,6 százalékot javult. Az amerikai részvénypiacokon úgy értékelik, hogy a fogyasztói kereslet lendületet vesz majd, ez pedig javuló pozícióba hozhatja a társaságokat. Ez a várakozás felvitte a Microsoft, illetve még inkább az Intel árfolyamát is (5 százalékot meghaladó mértékben drágult), mely részvények a Nasdaq fő húzóerejének bizonyultak kedden.

A Fed-kamatdöntés ugyanakkor a dollárt alaposan elgyengítette, az euró a tőzsdezárás idejére 1,4110 dollárig erősödött.