Mol helyett E.ON a Déli Áramlatban

Vágólapra másolva!
Beszállhat az E.ON a Déli áramlat magyar szakaszába - értesült a Népszabadság. A korábban elsőrendű partner Mol így versenytársat kap, ami a gázt szállító Gazpromnak kedvezhet, mivel akár részesedést is kérhet magyar gáztároló cégekben.
Vágólapra másolva!

A német E.ON 2004-ben vásárolta meg a Moltól az összes, 3,4 milliárd köbméter gáz föld alatti raktározására alkalmas hazai területet. Az E.ON Földgáz Storage további kapacitásnövelést tervez, de a kormány közölte, hogy ehhez megtérülési garanciát ne várjanak, a fejlesztést saját kockázatra kell megvalósítaniuk.

Sokáig a Molt tartották a Gazprom Európába irányuló Déli áramlatának természetes magyar partnerének. A hazai cég tárolókapacitása 10 milliárd köbmétert tesz ki, aminek köszönhetően a Gazprom és a Mol közös céget hozott létre a tervezésre. Mégis az év eleji kormányközi megállapodásból a Molt már kihagyták, habár a tanulmányt a közös cégtől kell megvenni.

Felmerült, hogy az E.ON kisebbségi részesedést adna a Gazpromnak a tárolókat üzemeltető cégekből. A versenyen túl az is erősítheti az orosz állami cég helyzetét, hogy Ausztriában és Szerbiában komoly tárolókapacitással rendelkezik, így végső esetben Magyarországon kívülre is helyezhető a tárolási funkció - írja a Népszabadság.