Átalakul a BUX-kosár

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökken az OTP részvények súlya a BUX-ban, míg a Richter aránya számottevően emelkedik, és kisebb mértékben nő a Mol és a Magyar Telekom részesedése is; az új összetételű indexkosár április 1-jén lép életbe. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a félévente esedékes felülvizsgálat alapján meghatározta a részvényindexek új összetételét, amelyet honlapján tett közzé.
Vágólapra másolva!

Áprilistól mind a BUX, mind a BUMIX a jelenleginél kevesebb részvénysorozatot tartalmaz majd. A BÉT hivatalos részvényindexéből, a BUX-ból kikerülnek a Phylaxia részvényei, a kis és közepes részvények indexéből, a BUMIX-ból pedig kikerülnek a Freesoft, a Graphisoft Park, a Pannonflax és a TvNetWork részvényeit. Új papír egyik indexbe sem kerül be.

A BUX új kosarában az OTP kisebb súllyal szerepel majd a félévvel ezelőtti felülvizsgálathoz képest, aránya az eddigi 33,27 százalékról 23,47 százalékra esik vissza. Jelentősen nő viszont a Richter súlya, az eddigi 17,57 százalékról 22,79 százalékra. A Mol és a Magyar Telekom részaránya kisebb mértékben emelkedik: a Mol az eddigi 26,36 százalék helyett 27,80 százalékot, a Magyar Telekom 15,50 százalék helyett 17,84 százalékot képvisel majd az indexben.

A négy legnagyobb kapitalizációjú részvény együttes részaránya a BUX-ban 91,9 százalékot tesz ki. A legutóbbi, októberi felülvizsgálatkor 92,7 százalék volt az együttes súlyuk. A többi papír részaránya 0,18 és 3,32 százalék között mozog. A négy vezető papír után az Egis rendelkezik a legnagyobb kosár-aránnyal.

A BUMIX új kosarában a legnagyobb súllyal az Egis szerepel, részaránya 19,15 százalék, őt követi az FHB 12,1 százalékkal és a Fotex 10,19 százalékkal. A többi papír kevesebb, mint 10 százalékot képvisel. A legkisebb, 0,87 százalékos súlyú papír a Humet.

Az új BUX kosár 2009 áprilisától az alábbi 13 részvénysorozatot tartalmazza: Econet, Egis, Émász, FHB, Fotex, Magyar Telekom, Mol, OTP, PannErgy, Rába, Richter, Synergon, TVK.

Az új BUMIX kosárban 14 részvénysorozat lesz: Állami Nyomda, Danubius, Econet, Egis, Émász, FHB, Fotex, Genesis, Humet, PannErgy, Phylaxia, Rába, Synergon, TVK.