Die Presse: a Szurgutnak könnyebb dolga lehet

Vágólapra másolva!
Egy osztrák lap szerint az OMV ellen a Mol-vezetők által kiépített "védőbástya" ugyan még mindig áll, de a részesedésvásárlással az orosz társaság "döntő lépést" tett az európai végfelhasználók felé.
Vágólapra másolva!

Ha az orosz Szurgutnyeftyegazt - amely a napokban a Mol 21,1 százalékát megvette az OMV-től - komolyan érdekli a Mol felvásárlása, a Kremllel a háttérben könnyebb dolga lesz mint az OMV-nek volt - vélekedik a Mol-részesedés megszerzésével kapcsolatos hétfői kommentárjában az osztrák Die Presse.

Az "Oroszok OMV-részt vásárolnak a Mol-ban" címmel megjelent írás szerint az eladással lezárult az OMV számára a Mol-kaland. Az Oroszország ellen tervezett bástyából meghívás lett Közép-Európába - vélekedik a lap. A Szurgutnyeftyegaz, amely eddig nem terjeszkedett az orosz határokon kívül, most "döntő lépést" tett az európai végfelhasználók felé - olvasható.

A lap vélekedése szerint a megfigyelők már arról spekulálnak, hogy a Szurgut "legalábbis blokkoló kisebbség" megszerzésére törekszik, de a teljes átvétel sem lenne meglepetés. Hogy ez milyen könnyen menne az oroszoknak, egyelőre kérdéses, hiszen a védőbástya, amelyet a Mol vezetése az osztrákokkal szemben kiépített, még mindig érintetlen. A "lex Mol" érvényben van, a Mol-részvények egy nagy részét a vezetés szövetséges cégek között terítette szét - mutat rá a Die Presse.

Az OMV március végén adta el a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaznak. Az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró, a tranzakciót követően az osztrák olajtársaságnál nem maradt Mol-részvény.