A Mol megkapta a Szurgut perindítványát

Vágólapra másolva!
A Mol Nyrt. megkapta az orosz Szurgutnyeftyegaz pert kezdeményező keresetét, az orosz társaság a Fővárosi Bíróságon támadta meg a magyar cég igazgatóságának döntését, amelyben megtagadta a Surgutneftegas részvénykönyvi bejegyzését.
Vágólapra másolva!

A Mol pénteki közleménye szerint a bíróság 2009. november 11-re tűzte ki az első tárgyalást. A Mol arról is értesítette a tőkepiac szereplőit, hogy a Szurgutnyeftyegaz törvényességi felügyeleti eljárás keretében kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, mint Cégbírósághoz a 2009. április 23-i közgyűlésen hozott valamennyi határozat megsemmisítése érdekében.

A Szurgutnyeftyegaz a Mol részvényeinek 21,2 százalékával rendelkezik, amelyet még március végén vásárolt meg váratlanul az osztrák OMV-től 1,4 milliárd euróért.

Az eljárás kezdeményezésének hátterében az áll, hogy az orosz konszern nem vehetett részt a Mol közgyűlésén, ahol olyan döntéseket hoztak, amelyek szinte lehetetlenné tették a Szurgutnyeftyegaz részvételét a magyar vállalat vezetésében, valamint megakadályozták, hogy tovább növelje részesedését.

A Mol legnagyobb részvényese azért nem lehetett jelen az április 23-án tartott közgyűlésen, mert nem jegyezték be a Mol részvényeseinek jegyzékébe: bár idejében jelentette részvényvásárlását az illetékes magyar hatóságnál, azt azonban a Magyar Energia Hivatal a közgyűlésig nem hagyta jóvá, mivel további információkat kért.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az MTI-nek korábban adott nyilatkozatában kijelentette: az orosz befektetővel a közgyűlés óta "enyhe üzenetváltások" történtek, amelyek elsősorban azt taglalták, miért nem tudott részt venni az éves rendes közgyűlésen. Hozzátette, a jogszabályok szerint, illetve a Magyar Energia Hivatal be nem fejezett eljárása miatt azt sem tudni, hogy Mol-részvényesnek tekinthető-e az orosz cég, ezért bármilyen kérésének teljesítése komoly jogi fejtörést okozna most nekik. Az igazgatóságnak nem volt mérlegelési lehetősége, hiszen a jogszabályok alapján nem tehetett mást, minthogy nem jegyezte be a részvénykönyvbe.

A magyar cég pénteken bejelentette azt is, hogy július 1-jével a gáz és energia divíziójának átalakítása révén ellátás és kereskedelem divízió jön létre. A közelmúlt sikeres horvát INA és olasz IES tranzakciói következtében ugyanis a cég szerint indokolt volt kiépíteni egy hatékony, szénhidrogén- és energia-beszerzéssel, valamint kereskedelemmel foglalkozó csoport szintű szervezetet, összhangban a nemzetközi olajipari cégeknél bevett gyakorlattal.

Az új szervezet vezetésével Fasimon Sándort bízták meg, míg Alács Lajos a gáz és energia divízió jelenlegi vezetője ellátási lánc menedzsment igazgatóként és az INA igazgatósági tagjaként folytatja munkáját. A szervezeti átalakítás után Alács Lajos pozíciója nem lesz vezető állású, míg Fasimon Sándor vezető állású munkakörbe kerül. Fasimon Sándor tulajdonában jelenleg 24 561 darab Mol részvény van.