Enyhén nőttek az USA olajtartalékai

Vágólapra másolva!
A szakértők szerint a múlt héten nőtt az amerikai olajtartalék, ugyanakkor csökkent a benzin- és a feldolgozott olajtermék-tartalék. Az erről szóló hivatalos adatokat szerdán délután ismertetik. Közben az EIA is adatokat jelentetett meg a világ olajtermelésének alakulásáról.
Vágólapra másolva!

A Reuters által kedden megkérdezett 14 elemző véleményének az átlaga szerint az augusztus 7-én záródott héten az olajtartalék 0,7 millió hordóval bővült. A benzintartalék ugyanakkor 1,3 millió hordóval csökkent, a feldolgozott olajtermék-tartalék pedig 0,2 millió hordóval mérséklődött.

A szakértők az olajtartalék növekedését azzal indokolták, hogy miközben nőtt az olajimport, csökkent az olajfeldolgozói aktivitás. Evvel párhuzamosan jelent meg az amerikai energiaügyi hivatal legújabb havi jelentése alapján a világ idei olajkeresete napi 1,71 millió hordóval lesz kisebb a tavalyinál, ami tovább visszafoghatja a feldolgozást.

Az EIA szerint azonban jövőre már nő a globális kereslet, ami napi 940 ezer hordóval haladja majd meg az idei évit. Az EIA szerint az OPEC második negyedévi olajtermelése napi 28,7 millió hordó volt, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem változott az első negyedévihez viszonyítva.

Az EIA várakozása szerint a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolaj jövő évi átlagára 72 dollár lesz.