Aranyáradat biztosította az euró értékét

Vágólapra másolva!
Az európai központi bankok 144 tonna aranyat értékesítettek az év eleje óta, a hamarosan lejáró második központi banki aranymegállapodás (CBGA) keretében - közölte kedden az Arany Világtanács (WGC). A 2009 szeptember 27-én lejáró, öt évre szóló megállapodás keretében idén 500 tonna arany eladására van lehetőség.
Vágólapra másolva!

Az aranymegállapodások akkortól datálódnak, amikor az euró 1999-ben elszámolási egység lett, azóta a megállapodások keretében aranyeladásokkal védik szükség esetén az eurót. Idén eddig a legnagyobb aranyeladók Franciaország és az Európai Központi Bank (EKB) volt. Az előbbi 82,0 tonna, utóbbi 35,5 tonna aranyat értékesített. Tavaly a bankok eladása 358 tonna, egy évvel korábban 475,8 tonna volt.

A WGC a bankok aranyeladásának csökkenő tendenciája alapján azt a következtetést vonta le, hogy a központi bankok egyre kevésbé akarják csökkenteni aranytartalékukat. A WGC adatai szerint az idei második negyedévben globálisan a jegybankok 14 tonnával növelték aranytartalékaikat, az egy évvel korábbi 69 tonna csökkentéssel szemben.

A bankok közötti aranyeladásra vonatkozó új megállapodás automatikusan meghosszabbodik 2014-ig - jelentették be nemrég. Ennek új eleme, hogy évi 400 tonnában korlátozza az aranyeladást, míg a még érvényben lévő, szeptember 27-én lejáró megállapodás ezt évi 500 tonnában limitálja.