Esés a világ tőzsdéin, jelentősen gyengült az OTP

Vágólapra másolva!
A tőzsdéken rossz volt a hangulat csütörtökön a görög válság miatt. A BUX 1,4 százalékkal gyengült csütörtökön, vezető papírok a Mol kivételével gyengültek, az OTP például 4 százalékkal zuhant. A nyugat-európai tőzsdiendexek 0,8-2,2 százalékkal estek.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 319,23 pontos, 1,4 százalékos csökkenéssel, 22 888 ponton zárt csütörtökön.

A vezető részvények a fél százalékkal 19 100 forintra dráguló Mol kivételével gyengültek. A legrosszabbul az OTP szerepelt, a bankrészvény jegyzése 4 százalékkal 6306 forintra esett. A Magyar Telekom 0,6 százalékkal 657 forintra gyengült, a Richter 42 300 forinton végzett, ami 0,3 százalékos mínuszt jelent.

A befektetők árazzák az országkockázatot

A kedden elindult esés folytatódott a részvénypiacon, a csökkenés mértéke kisebb volt ugyan, mint szerdán, de továbbra is intézményi eladók uralták a piacot.

Szegner Balázs, az Equilor üzletág-igazgatója szerint a magyar értékpapírpiac tett egy próbát az emelkedésre, de ez nem sikerült. Az OTP esése azzal magyarázható, hogy a görög válság miatt a nemzetközi piacokon is rosszul, szerepeltek a bankpapírok. Az üzletág-igazgató szerint az 50 milliárd forintot megközelítő forgalomból az látható, hogy most nem a spekulánsok, hanem az intézményi befektetők mozgatják a piacot.

Sőre Balázs, a Buda-Cash üzletkötője szerint eladási "boom" van a részvénypiacon. A befektetők nemcsak az értékpapírokat, hanem az ország-kockázatokat is árazzák. Ezt mutatja a forint gyengülése is. Lényegében a görög válságtól való félelem irányítja a piacot - tette hozzá.

A nemzetközi tőzsdék is gyengén szerepeltek. Napközben úgy látszott, hogy a fontosabb nyugat-európai indexek stabilizálódnak, ám végül veszítettek értékükből, sorozatban harmadik napot zárták mínuszban. A londoni tőzsde 1,5, a frankfurti 0,8, a párizsi pedig 2,2 százalékkal került lejjebb csütörtökön. Az amerikai piacokon is rossz volt a hangulat, magyar idő szerint este nyolc óra után a harminc papír mozgását követő Dow Jones Industrial Average 1,7 százalékos mínusznál tartott.



Járványveszély

Londoni elemzők a görög válság kapcsán "járványveszélytől" tartanak: vezető londoni hitelminősítő és befektetési házak csütörtöki helyzetértékelései szerint több nyugat-európai és euróövezeti bankrendszerre is átterjedhet a görög szuverén adósságválság hatása, a Moody's nemzetközi hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot, Írországot és Nagy-Britanniát nevezte meg konkrétan. Közép-Kelet-Európában az elemzők szerint "nem érett meg a helyzet" a görög járvány teljes körű átterjedésére, mivel a térség makromutatói sokkal jobbak, mint a sebezhető eurótagállamok adatai - tették hozzá a Moody's elemzői.

Az IMF vezérigazgató-helyettese csütörtökön bejelentette: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem folytat semmilyen tárgyalást Spanyolországgal vagy Portugáliával egy lehetséges pénzügyi támogatásról. Piaci pletykák szerint azonban a jövő héten az IMF szakértőinek egy csoportja Spanyolországba utazik azzal a céllal, hogy elemezzék az euróövezeti ország helyzetét. A francia sajtó "európai káosztól" tart. A halálos áldozatokkal járó athéni zavargások után a francia napilapok csütörtökön egyöntetűen amiatti aggodalmukat fejezték ki, hogy a görög válság átterjed a többi eladósodott európai országra, és a monetáris unió szétesését okozza. Francois Fillon kormányfő szerint azonban az euró elleni "spekulatív támadás" bukásra van ítélve, mert az eurózóna "szilárd".

A francia elnök és a német kancellár is az euróövezet egysége és stabilitása mellett érvelt és az eurózóna költségvetési ellenőrzésének "hatékonyabb szankciókkal" történő megerősítését sürgette az uniós vezetőkhöz, Herman Van Rompuy-hoz, az Európai Unió soros elnökéhez és José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez intézett közös levelében. Elutasítotják annak lehetőségét, hogy egy tagállamot kizárjanak a monetáris unióból, valamint elkötelezik magukat az euróövezet "egységének, stabilitásának és szilárdságának" megőrzése mellett. Hangsúlyozták: az európai "közös valuta közös ügy", s "minden tagállam felelős a teljes euróövezet stabilitásért".