A magyar sztori a New York-i tőzsdét is lenyomta

Vágólapra másolva!
A forint gyengülése és a magyar államcsőddel kapcsolatos aggodalmak még a New York-i tőzsdére is hatottak, elemzők szerint ez volt az egyik oka a méretes zuhanásnak a tengerentúlon.
Vágólapra másolva!

Pénteken a New York-i tőzsde hivatalos indexe, a Dow Jones mutató 10 ezer pont alatt fejezte be a kereskedést, amit a vártnál rosszabb amerikai munkapiaci adatokon túl az európai adósságválsággal kapcsolatos bizonytalanság okozott - írta tudósításában a MarketWatch üzleti hírportál.

A Dow Jones záráskor az egy nappal korábbi értéknél 324 ponttal, azaz 3,ó16 százalékal volt alacsonyabban, a tőzsde index a hetet 9931 ponton fejezte be.

A Dow Jones a héten pénteken ment először a lélektanilag fontosnak tartott 10 ezer pontos küszöb alá, amit nagy részben az váltott ki, hogy az euró napközben 1,20 dollár alá is benézett - ennek a MarketWatch szerint az volt a fő oka, hogy a magyar gazdasággal és adósságelyzettel kapcsolatban rossz hírek érkeztek a napokban.

Az üzleti portál arra emlékeztetett, hogy "a Fidesz egyik vezető politikusa csütörtökön azt mondta, hogy Magyarország a görögországihoz hasonló adósságkrízissel szembesülhet". Csütörtökön Kósa Lajos, a párt alelnöke beszélt a magyar csődveszélyről (erről itt olvashat részletesen), amit pénteken Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megismételt (erről itt olvashat részletesen, a forint kilátásairól szóló cikkünket pedig itt találja:)

A portál által idézett egyik elemző, a Counterpoint Select Fundnál dolgozó Karl Mills azt mondta: "Levelezőlap érkezett Magyarországról, amire az volt írva: semmi sincs rendben, küldjetek pénzt!"

A BusinessWeek már az amerikai tőzsdenyitás előtt a magyar híreket látta a határidős indexek esése mögött, a Wall Street Journal pedig a magyar és a görög helyzet párhuzamosságáról írt ki pénteken szavazást a honlapján (erről itt olvashat).