Nagyon rossz napja volt a Wall Streetnek, állampapírba menekülnek a befektetők

Vágólapra másolva!
Európai társaikhoz hasonlóan jelentős csökkenéssel zárták a keddi napot a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones a lélektani határt jelentő 10 ezer pont alá került. A piaci szereplők a bizonytalan kilátások miatt a biztonságosnak tartott eszözökbe menekülnek, ezért megugrott a kereslet az amerikai állampapírok iránt.
Vágólapra másolva!

A harminc amerikai nagyvállalat részvényárfolyamát tükröző Dow Jones Industrial Average kedden jelentős, 2,7 százalékos mínuszban zárt.

A közel 3 százalékos esés eredményeként a mutató a lélektani határnak számító 10 ezer pont alá került, 9870 ponton végzett. A technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq 3,9 százalékkal gyengült, a félezer papír mozgását követő S&P 500 pedig 3,1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Rossz hírek a Conference Boardtól

Több hír is hozzájárult a borúlátó befektetői hangulathoz. Kezdődött azzal, a Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet közölte, hogy a kínai gazdaság a korábban vártnál gyengébben szerepelhet. A hír már a reggeli ázsiai kereskedésben komoly tőzsdeindex eséseket okozott.

Európában tovább rontotta a hangulatot, hogy közeledik az Európai Központi Bank (EKB) által a pénzügyi válság idején a likviditás biztosítására a bankrendszerbe pumpált összegek visszafizetési határidejének lejárata. A több mint 440 milliárd eurós összeg visszafizetése ugyanis csütörtökön esedékes. Az európai bankpiac likviditását csökkentő lépés a pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatos aggodalmakat erősítette fel, az európai bankrészvények pedig lejtőre kerültek. Ez is szerepet játszott abban, hogy a fontosabb európai mutatók 3-4 százalékos eséssel fejezték be a napot.

Az amúgy is rossz hangulatra rátett egy lapáttal, hogy a Conference Board magyar idő szerint délután megjelenő amerikai fogyasztói indexe sokkal rosszabb lett a vártnál.

Kelendőek az amerikai állampapírok

A világ minden tájáról érkező rossz hírekből a befektetők arra következtetnek, hogy a világgazdasági növekedés törékeny alapokon áll és bizonytalanok a kilátások. Ezért a piaci szereplők a biztonságos eszközöket keresik, ilyen például a svájci frank, ami kedden a forinttal és az euróval szemben is csúcsot döntött.

A szintén biztonságos menedéket jelentő amerikai állampapírok hozama a rossz piaci hangulat miatt jelentősen esett. (Az állampapírok sajátossága, hogy a hozamuk esésével párhuzamosan növekszik az árfolyamuk.) A Wall Street Journal piaci összefogalója szerint a nagy kereslet eredményeként a kétéves amerikai állampapír hozama soha nem látott mélységbe süllyedt. A tízéves kötvény hozama 3, a harmincéves papír hozama pedig 4 százalék alá csökkent a keddi kereskedésben, előbbi papír legutóbb 2009 áprilisában, utóbbi kötvény pedig tavaly októberben volt hasonlóan alacsony szinten.