Több mint egy forinttal lett olcsóbb a svájci frank

Vágólapra másolva!
A forint fokozatosan erősödött pénteken: az euró a 279 forintos szint felé vette az irányt, a svájci frank pedig 209 forint alá süllyedt.
Vágólapra másolva!

Pénteken, fél hat után néhány perccel az euróért 279,30 forintot kellett adni a bankközi devizapiacon, szemben a reggeli 280 forint feletti, illetve a kora délutáni 279,90 forintos árfolyammal.

A svájci frank jegyzése is fokozatosan csökkent a pénteki kereskedésben, a nap elején 210 forint körül járó árfolyam, késő délutánra több mint 1 forinttal csökkent. Más utat járt be a dollár, az amerikai deviza 221 forint alatt kezdte a napot, kora déltuán 222,50 forintig szaladt, majd visszatért az előbbi szintre.

"Fordulat következett be a nemzetközi hangulatban, kifulladt a június végi, illetve július eleji eladói nyomás, a befektetők a pozitív hírekre figyelnek, és optimisták a jövő héten kezdődő amerikai gyorsjelentési szezonnal kapcsolatban" - fogalmazott reggeli kommentárjában Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője, aki szerint a Romániának és Ukrajnának megszavazott újabb IMF-hitelrészlet a régióval kapcsolatos bizonytalanságokat is enyhítette.

A forint árfolyamának rövid távú alakulására vonatkozó előrejelzések mozgási sávjának középpontja a hét eleji 285 forintról a hét végére 280 forintra helyeződött át: a kereskedők szerint az elkövetkező napokban az euró árfolyama a 280 forint körüli 2-3 forintos sávban mozoghat.