Csak egy ütést bírt ki a BUX pénteken

Vágólapra másolva!
Eséssel reagált a Budapesti Értéktőzsde arra a hírre, hogy Moody's hitelminősítő leminősítési felülvizsgálat alá helyezte a magyar államadósságot, de ezután hamar összeszedte magát a BUX. Az S&P pár órával később nyilvánosságra került döntése, mellyel negatív kilátást adott a magyar adóskockázatra, már megroggyantotta a börzét.
Vágólapra másolva!

A BUX 73,68 pontos emelkedéssel, 22 350,86 ponton nyitott pénteken, ami a az előző záró értékhez képest 0,33 százalékos erősödés. A Magyarország esetleges leminősítéséről szóló hír megjelenését követően, fél 10 előtt közel 300 ponttal zuhant az index - csak a Richter tartotta a nyitásban elért nyereséget, a többi vezető részvény veszteségbe került.

Másfél órával a nyitás után már 1,12 százalékos pluszban volt a BUX. Az eltelt időben a forgalom szokatlanul magas volt, megközelítette a 7 milliárd forintot - nyári napokon előfordul, hogy az egész napi forgalom a 15 milliárdot sem éri el.

Kora délután derült ki, hogy a Standard&Poor's sincs jó véleménnyel a magyar államadósság visszafizetésének esélyeiről, a Magyarországot a Moody's nál eleve eggyel rosszabb kategóriában tartó hitelminősítő negetív kilátást adott az ország adóskockázatára. A BUX ekkor már 22 ezer pont alá süllyedt, bár délután két óra után lassan korrigálni kezdett az index. Fél három előtt 22 042 ponton, 1,05 százalékos mínuszban állt.

A BUX 25,88 pontos, 0,12 százalékos csökkenéssel, 22 277,18 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 20,4 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama, az OTP kivételével, csökkent.