Itthon közöny övezi a Nasdaq-ra lépő magyar tech-céget

Vágólapra másolva!
Miközben az Egyesült Államokban kormányzói szintű támogatásra számíthat, és hamarosan a Nasdaq-on is megjelenik a magyar szabadalmakkal foglalkozó Power of the Dream Ventures, itthon továbbra is bizalmatlanság és érdektelenség övezi őket. Az amerikai elektronikus börzén a napokban indul a kereskedés a PDV részvényeivel, de a cég vezetője jobban szeretné, ha az ötletek itthon termelnék a hasznot.
Vágólapra másolva!

Miután a washingtoni székhelyű Amerikai Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission; SEC) elfogadta a társaság regisztrációs kérelmét, a PDV-papírokat hamarosan az OTC BB tőzsdén jegyzik majd - mondta az [origo]-nak Rozsnyay Viktor, a cég elnöke.

A magyar találmányok, szabadalmak, és technológiák vásárlásával, fejlesztésével, finanszírozásával foglakozó cég a vezetők tervei szerint még idén a Nasdaq-ra megy. Az azonosító kód kézhezvétele után az OTC BB-n egy megbízott amerikai brókercég bonyolítja majd a kereskedést. Amellett, hogy a PDV papírjai bekerülnek az amerikai részvénypiacra, a vállalkozás feltett szándéka, hogy újabb, vele kapcsolatban álló négy technológiai céget is bevezet a tőzsdére 2008-ban. Magyar társaságok esetében egyáltalán nem gyakori ez a fajta piacralépés, de megvan az oka, hogy miért elsősorban Amerikában képzelik el a cég jövőjét.

"Dögöljön meg a szomszéd tehene"

A külföldi sikerek mellett a cég vezetője elmondta, itthon továbbra is egyfajta érdektelenséggel és gyanakvással kénytelenek szembesülni. Míg például az Amerikai Egyesült Államokban magyar cég létükre egy nagy befektetési bank igazgatójával is el tudtak beszélgetni az esetleges közös lehetőségekről, és ha konkrét üzlet nem is köttetik, de legalább további kapcsolatokhoz juthat az ember; addig Magyarországon ez nem működik. A "dögöljön meg a szomszéd tehene" felfogás az üzleti életben is erősen tetten érhető Rozsnyay Viktor szerint.

A cég profiljából is adódóan erősen támaszkodik a szellemi tőkére, ami Rozsnyay szerint olyan Magyarországnak, mint a Közel-Keletnek az olaj. A társaság kimondott célja, hogy Magyarország szellemi tőkéjének minél nagyobb részét prezentálja a világnak, és eredményeit a tényleges piaci áron értékesítse az amerikai tőzsdei háttéren keresztül. A Power of the Dream Ventures új honlapja is arról tanúskodik, hogy ezt komolyan gondolják: a cég által menedzselt technológiák ismertetése mellett nagy feltalálóink és újítóink képei és munkásságuk rövid összefoglalói tűnnek a látogató szemébe az angol nyelvű www.pdv.hu cím alatt. Az elnök szerint itthon is lehetne pénzt biztosítani a befektetésre, és ők is jobban szeretnék, ha a hazai tőkének fialnának az ötletek. Így akár dollármilliárdos bevételekhez is juthatna az ország a szellemi javakból.

Itthon nem keresték őket

A technológiai cégeknek kiváló körülményeket biztosító amerikai piaccal persze a befektetési célra rendelkezésre álló tőke szempontjából a magyar piac nemigen versenyezhet. A néhány főt leszámítva magyar szakemberekkel dolgozó PDV sikere itthon is jócskán hozhatna a konyhára, ha nem lenne ilyen vérszegény a hazai részvénypiac. Persze, ezt nem írhatjuk a magyar tőzsde számlájára, hiszen a BÉT minden lehetőséget felhasznál arra, hogy új cégeket vonzzon a parkettre. Emellett maga a cég is kezdeményezheti a tőzsdére lépést - ahogyan ez a fejlett piacokon általában lenni szokott; a PDV azonban vonzóbbnak találta a tengerentúli parkettet.

A Budapesti Értéktőzsdére évek óta alig-alig akad új belépni szándékozó cég, pedig a BÉT vezérigazgatója szerint a magyar tőkepiac keresleti oldalon igen erős. Pál Árpád tavalyi megkeresésünkkor azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy bár "nem ismerjük a céget, de utánanézünk, és fölvesszük vele a kapcsolatot" - erre Rozsnyay Viktor elmondása szerint azóta sem került sor. Az USA-ban, de még Kínában is sokkal inkább érdeklődnek az új cégek papírjai iránt, hazánkban azonban senki sem kereste meg őket a részvényvásárlás ügyében.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Pedig a PDV a közeljövőben újabb nagy dobásokra készül, igaz, erről bővebben nem nyilatkozott az elnök, mivel tőzsdei cégként figyelembe kell venniük a bennfentes kereskedelemre vonatkozó szigorú szabályokat is. A cég rendelkezik egyebek mellett például egy magyar szakemberek által kifejlesztett keresőprogrammal, amelyik nemcsak, hogy megállja a helyét a ma legelterjedtebben használt internetes keresőkkel szembeni összevetésben, hanem egyenes "veri azokat" - állítja Rozsnyay Viktor.

A FireSafe tűzvédelmi, oltási technológia iránt például az Amerikai Egyesült Államokban kormányzói szintű támogatás mutatkozik; de a cégről szóló első cikkünk után az indonéziai gazdasági vezetés is érdeklődött a FireSafe iránt a PDV-nél. Kun Dániel alelnök szerint a PDV-nél több olyan technológia van az asztalon, amelynek piaci értéke igen jelentős, dollármilliárdos nagyságrendű lehet.