Amerika ismerkedik a magyar tech-céggel

Vágólapra másolva!
Az egyesült államokbeli befektetők kezdenek felfigyelni a magyar találmányok vásárlásával, fejlesztésével és finanszírozásával foglalkozó Power of the Dream Ventures-re. A magyar cég részvényeivel február végén indult el kereskedés az amerikai elektronikus tőzsdén, és már több interjúra is bejelentkeztek amerikai befektetési fórumok. Emellett a PDV idén újabb technológiák szabadalmát szerezte meg, amelyek várhatóan jövőre kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.
Vágólapra másolva!

A szabályok szerint az első 30 napban csak egy - úgynevezett "marketmaker" - társaság kereskedhet a részvényekkel az elektronikus OTCBB-n, ez a határidő a napokban járt le - mondta Rozsnyay Viktor, a cég elnöke az [origo]-nak. Ezt követően azonban megszűnik ez a korlátozás, vagyis jóval könnyebb lesz részt venni a valódi kereskedésben.

Persze némi időbe telik, amíg beindul a forgalom a PWRV néven futó, jelenleg 4 dolláron jegyzett részvényekkel. A cégvezető elmondása szerint már megkereste őket egy amerikai befektetői fórum, amely interjút készítene velük, és egy másik, velük kapcsolatban álló biotech-cégre is kívácsiak lennének. A társaság honlapján a következő napokban jelenik meg a részvények forgalmával kapcsolatos valós idejű információs blokk.

Vonzó potenciál

A PDV a közelmúltban tapasztalt szakembert is igazolt vezetőségébe. A cég igazgatói tanácsához márciusban csatlakozott Gene Guhne, aki a Nasdaqon is jegyzett Ultimate Software Group alelnöke, értékesítési igazgatója volt korábban. Rozsnyay Viktor elmondta, hogy szakmai tapasztalatai miatt döntöttek Guhne mellett, aki tanácsadóként már korábban is segítette a céget. Guhne szerint a PDV növekedési potenciálja nagyon vonzó, és igen ritka, hogy egy ilyen profilú cég egy teljes földrajzi régió szellemi vagyonával gazdálkodhasson.

Amúgy is mozgalmasan indult az év a PDV számára. Az éve elején megkezdődtek a RiverPower, a környezetbarát, vízenergiából villamos energiát előállító technológia prototípusának műszaki munkálatai. A kicsinyített verzió kísérletei sikeresnek bizonyultak a Vízgazdálkodási Tudományos Kutatóintézetben, a valós méretű modellt a Dunában fogják tesztelni. A PDV 2009-re ígéri a kereskedelmi forgalomba hozatalt.

Gazdaságosabb újrahasznosítás

A közelmúltban tette meg a magyarországi szabadalmi bejelentést a cég egy olyan új eljárásra, amely könnyebbé teszi a PVC-burkolatú elektromos kábelek újrahasznosítását, valamint a radiál gumik fémtartalmának eltávolítását. Az újrahasznosítási folyamat során a műanyagborítású kábeleket és az autógumikat 15-30 percre egy nem toxikus folyadékba áztatják. Az eljárás jóval nagyobb idő- és költségmegtakarítással jár, mint az iparágban jelenleg használt metódusok.

Szintén a közelmúltban szerezte meg a PDV azt a környezetbarát technológiát, amellyel víz és benzin olyan elegyét tudják előállítani, amely belső égésű motorokban használható üzemanyagként. A találmány 40 százalékos víz bekeverési arányt tesz lehetővé, használatával állítólag jelentősen csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag kibocsátás.

Az akvizíció előtt a cég hosszadalmasan és gondosan tanulmányozta a technológiát, hogy felmérje az előnyöket, kockázatokat és lehetséges buktatókat. A technológiai transzferről szóló megállapodás rögzíti, hogy kereskedelmi forgalomba hozatal után a feltaláló az összes kereskedelmi haszon 40 százalékára lesz jogosult. A prototípus a tervek szerint 2008 második negyedévében készül el.

Zöld beton

A cég március végén szabadalmaztatott egy új beton-adalékot, amely lehetővé teszi a kommunális szemét betonnal való elegyítését. Az eljárás lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen kommunális hulladékot a betonba lehessen keverni, miután kisebb darabokra aprították. Az eljárással létrehozott betont például utak alapjához is fel lehet használni, miközben a mindenütt túlburjánzó szemétlerakók mérete is csökkenhet.

Több mint 2 év fejlesztés után várhatóan a második negyedévben jelenik meg egy új, az ígéretek szerint forradalmi internetes kereső. Az in4 Kft. által fejlesztett iGlue az in4 szerint olyan online integrált tartalomszervező és kereső eszköz, mely túllép a ma legelterjedtebb nyelvfüggő, karakteregyezésen alapuló keresésen. Nem szóalakokat, hanem entitásokat azonosít és kezel, és így akkor is megtalálja a minket érdeklő releváns információt, ha az adott elem más formában fordul elő egy szövegben, mint ahogy a keresésnél megadtuk. Az in4 ismertetője szerint az úgynevezett "hyperdata" modellben maguk a szemantikus értékkel bíró adatok kerülnek kapcsolatba egymással, ami által egy weblap bármely eleme, legyen az egy szó, kép vagy adat, információs csomóponttá válhat. A PDV 30 százalékos részesedéssel rendelkezik az in4-ban, és opcióval további 10 százalék megszerzéséről.

Az elmúlt hetekben indult a FireSAFE nevű technológia tesztelése is, és várhatóan a második negyedben engedélyezik vilgászerte. A FireSAFE olyan környezetbarát, biológiailag lebomló folyadék, amely megelőzi, és ha szükséges, eloltja a nagy anyagi áldozatokkal járó természetes tüzeket, amelyeket különösen nehéz vízzel vagy egyéb hagyományos tűzoltási technikákkal megfékezni. A technológia 1100 Celsius-fokig tűzállóvá tesz minden anyagot, amellyel érintkezik.