Nem választják le Paksot az MVM-ről

Vágólapra másolva!
A Magyar Villamos Művek (MVM) ZRt. szerkezeti átalakítását úgy kell végrehajtani, hogy ne járjon vagyonvesztéssel, a szakemberek vizsgálják a MAVIR leválasztásának lehetőségét, Paks kiválását azonban nem - mondta Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Beszámolt arról is, hogy tárgyalásokat folytatnak a magyarországi kínálat nem belföldi erőművi kapacitásokból történő növelése érdekében, a technikai lehetőségek maximális kihasználásával. Amíg ugyanis keresleti piac van, nem képzelhető el az árak csökkentése, de még szinten tartása sem - tett hozzá.

Az ülést követően azt mondta, hogy a társaság szervezeti átalakítására vonatkozó javaslat várhatóan április végére készül el. Az MVM-nél tervezett szervezeti és személyi változások célja, hogy az áramár növekedése ne jelentsen túlzott inflációs nyomást, ne veszélyeztesse a dezinflációs folyamatot.

Az MVM májusra kitűzött közgyűlése napirendre vette a személyi kérdéseket. Az eddigi tájékozódások, egyeztetések alapján a pénzügyminiszter szerint úgy látszik, hogy két ponton célszerű módosítani a törvényt: pontosításra szorul a villamosenergia aukció szabályozása, és a határkeresztező kapacitásokhoz való hozzáférés.

Az MVM szervezeti átalakítását illetőn három változatot is vizsgálnak a szakemberek, a csoport egyben tartását, a MAVIR leválasztását hálózattal együtt, illetve hálózat nélkül, olyan indokot azonban nem ismer Veres János, ami alapján tovább kellene vizsgálni Paks kiválását, mint lehetőséget. Hozzátette: erre vonatkozó előkészítő munkát a kormány nem folytat. Hangsúlyozta azt is: ha a megfelelő struktúra létrejött az értékesítés az Új Tulajdonosi Program keretében képzelhető el.

Domokos László, a bizottság fideszes alelnöke az előzményeket, a szavai szerint helytelenül végrehajtott liberalizációt firtatta, illetve azt, hogy mitől változott meg a kormány véleménye és kérdést tett fel a PM által várt áremelkedés mértékére is.

Veres János válaszában hangsúlyozta, hogy nem ígérhet lakossági áramár csökkenést, de véleménye szerint a szabályozás megváltoztatása stabilizálhatja az árakat, hosszabb távon pedig a verseny alakíthat ki az árak csökkenését lehetővé tevő helyzetet.

Herényi Károly (MDF) is a múltat firtatta és azután érdeklődött, hogy a piac liberalizálásakor, egy keresleti piacon számítottak-e ekkora áremelkedésre és beavatkozott-e a folyamatokba a kormány. Kérdést intézett az ellenzéki képviselő a pénzügyminiszterhez az MVM 2006-bani holdinggá alakításának költségeiről is.

Veres János hangsúlyozta, hogy az árampiaci liberalizáció az uniós harmonizációs folyamat része és a kormányzat a törvény adta lehetőségek mértékben avatkozott a folyamatba. Emlékeztetett rá, hogy az árampiaccal kapcsolatban két uniós eljárás is folyik: a htm-ek miatt és egy antitröszt eljárás.

Hozzátette: azt sem látná kockázatosnak, ha olyan döntés születne, hogy a hálózat és a MAVIR tőzsdére kerülne. Ez egy lehetséges opció, ami nem veszélyeztetné az ellátását - mondta.

Megerősítette azt is, hogy az MVM szervezeti átalakítása nem zárja ki a transzparens állami befolyásolást. A Mol korábbi tőzsdei privatizációját boncolgató kérdésekre kifejtette: az olajipari papír későbbi magasabb árfolyamának meglapozója volt a tőzsdei bevezetés.

Herényi Károly véleménye szerint a kormány előkészítetlenül nyitotta meg a piacot, ezért a fogyasztóknak jelentős áremelkedéssel kellett szembenézniük. Domokos László pedig a Fidesz nevében károsnak nevezte a mostani döntést.