Felügyeleti biztosok és nyomozás a MÁV ABE-nél

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója rendkívüli, azonnali célvizsgálatot rendelt el a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél (MÁV ÁBE) a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától (VPOP) kapott hivatalos tájékoztatása alapján - áll a PSZÁF közleményében.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat keretében - közbenső intézkedésként - a PSZÁF felügyeleti biztosokat küldött ki a MÁV ÁBE folyamatos, törvényes működésének és pénzügyi stabilitásának biztosítása érdekében. A kirendelés időszakára a felügyeleti biztosok gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak a törvényben és alapszabályban megállapított jogait és kötelezettségeit.

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a Fővárosi Főügyészség kijelölése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy budapesti székhellyel rendelkező biztosító egyesület vezetője és több társa ellen" - áll a VPOP közleményében, amely következetesen nem nevezi meg az egyesületet.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a közlemény a MÁV ABE-ről szól-e, Sipos Jenő, a VPOP szóvivője annyit mondott: ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja.

A PSZÁF tájékoztatása szerint a felügyelet főigazgatója a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától (VPOP) kapott hivatalos megkeresés alapján rendelt el rendkívüli, azonnali célvizsgálatot a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél.

A VPOP közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok alapján több, különböző úton végrehajtott átutalással közel 1 milliárd forintot vontak ki az ügy gyanúsítottainak közreműködésével a biztosító egyesületből magánszemélyek bankszámláira, majd azzal sajátjukként rendelkeztek. A nyomozó hatóság az érintett magánszemélyek bankszámláinak zárolásáról soron kívül intézkedett. "A jelenleg is folyó eljárási cselekmények mellett eddig 3 fő őrizetbe vételére került sor" - áll a VPOP közleményében.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy a MÁV Általános Biztosító Egyesület - a felügyeleti biztosok irányítása alatt - továbbra is köteles teljesíteni a káresetekből fakadó kötelezettségeit, mint ahogy a tagok is kötelesek a biztosító felé a díjfizetésre. Ugyanakkor hozzátette: az események jelentősen növelték annak esélyét, hogy a problémák az állomány átruházásával rendeződnek a biztosító egyesületnél és nem a tartalék feltöltésével.