Nem kér az Uniqa a MÁV BE ügyfeleiből

Vágólapra másolva!
Az Uniqa Biztosító nem kívánja átvenni a MÁV Biztosító Egyesület állományát - mondta pénteken Ertl Pál, a társaság vezérigazgató-helyettese pénteken New Yorkban. A tartalékhiány ugyanis az eddig közöltnél jelentősebb, ráadásul az állomány rossz minőségű, amelynek megtartása nem igazán lehetséges, és vélhetően nem is kivánatos.
Vágólapra másolva!

Ertl Pál szerint a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) alapvető problémája, hogy a díjak évről évre esnek, ezért megvizsgálandó és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által ellenőrizendő, hogy a biztosítótársaságok és egyesületek tartalékai elegendőek-e. Az Uniqa Biztosító tavaly év végével 10 500 nagy kockázatú szerződést mindenesetre felmondott - közölte Ertl Pál pénteken egy sajtótájékoztatón New Yorkban.

Flottáknak is felmondott az Uniqua

A felmondott szerződések teherautókra és gépkocsiflottákra vonatkoztak. Ertl Pál fontosnak nevezte azt, hogy a biztosítók tartalékai a megfelelő nagyságúak legyenek, mert csak így képesek a károkat rendezni. A társasági formában működő cégeknél a tulajdonosok ezt is ellenőrzik, de az egyesületeknél az ellenőrzés a pénzügyi felügyeletre marad.

Az Uniqa Biztosító a múlt évet 20 százalék feletti növekedéssel zárta, mind az élet-, mind pedig a nem életbiztosítások terén, az adózás utáni profitja 2,9 milliárd forint volt - tette hozzá.

A nyereséget az anyavállalat hazautaltatta. A 8,09 milliárd forintos nem életbiztosítási díjbevétellel a magyar piacon a 4. helyet, míg a 32,3 milliárdos életbiztosítási díjbevétellel a 7. helyet szerezte meg 2007-ben. Összességében 8,11 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak.

A nem életbiztosításokon belül 12,8 milliárd forintot tett ki a kgfb-díjbevétel. Ezzel a múlt évben elért közel 50 százalékos növekedéssel a 3. helyen áll a piacon az Uniqa, de idén a múlt évi 217 ezer szerződés 100 ezerre olvadt.

Ennek indoka, hogy a magas kockázatú 10 500 ügyfelüknek felmondtak, míg a díjaikat úgy alakították, hogy elsősorban a magánszemélyek válasszák őket.

Kórházi költségeket térít meg a Med Help

Az Uniqa az életbiztosítási tartalékait 35 eszközalapban kezeli - mondta Kovács László, a vagyonkezelésért felelős igazgatósági tag. Az elmúlt 5 évben a kezelt vagyon 2,4 milliárd forintról 41,5 milliárdra növekedett.

A biztosító Med Help néven olyan betegségbiztosítást működtet, amely napi térítést fizet kórházi ápolás, táppénz esetén, de téríti a műtétek költségeit is, az előre meghatározott összegig. A kórházi szolgáltatásokra a zárójelentés alapján fizet a biztosító, ez származhat magyar magán- vagy bármilyen kórháztól, de elfogadják az osztrák kórházak zárójelentéseit is.

Miután az osztrák anyavállalat odahaza a legnagyobb egészségbiztosító, amelynek saját kórháza is van, e téren is növekedésbe fogott Magyarországon. A jövő év tavaszán elkészülő Róbert Károly körúti új székházban ezer négyzetmétert adtak bérbe egy olyan klinikának, amely egynapos ellátásokat nyújt, kiszolgálva az Uniqa biztosítottjait is.