Nestlé: stabilizálódni fognak az élelmiszerárak

Vágólapra másolva!
A világpiaci élelmiszerárak stabilizálódni fognak - közölte Paul Bulcke, a Nestlé-konszern vezérigazgatója. A svájci Le Temps című lapnak adott nyilatkozata szerint a globális piacokon jelenleg ható " irracionális és rendkívüli okok" miatt emelkedtek az árak, de a nyomás előbb-utóbb enyhülni fog.
Vágólapra másolva!

Az áremelést okozó tényezők között a szárazságot, a jó hozamot kereső befektetési alapokat, illetve a bióüzemanyagok iránti keresletet nevezte meg. Szerinte a befektetési alapok előbb-utóbb realizálni fogják nyereségüket, a bióüzemanyagok körüli viták pedig kiegyensúlyozottabbakká válnak.

Bulcke e hónapban vette át Peter Brabecktől a világ első számú élelmiszeripari konszernjének vezetését.Bulcke szerint bizonyos szerkezeti tényezők, mint például a fejlődő országok kereslete továbbra is hatni fog, de a helyzet normalizálódására lehet számítani. Ennek máris tapasztalható jele, hogy a tej ára csökkenőben van - jegyezte meg.

A Nestlé hétfőn tette közzé első negyedévi eredményét és ez alkalomból az áraknak, illetve az értékesítési volumennek az év vége felé történő csökkenését prognosztizálja a nyersanyagárak tartós emelkedésének lefékeződésével egyidejűleg.